Skocz do zawarto艣ci

Euro vs NBA

ai3

Rekomendowane odpowiedzi

Ogladalem wlasnie 2 polfinal euroligi, wybralem sie na meczyk Prokom- Olympiacos, widzialem g1 Prokom Olympiacos w TV - podjaralem sie, mialem wrazenie ze ogladam inna dziedzine sportu

w wielkim skrocie i na szybko zaliczylem mecz na zywo, mecz druzyny ktorej mozna powiedziec ze kibicowalem i polfinal FF - czyli 3 mecze po ktorych powinienem powiedziec ''tak to gowno jest dobre'' albo '' co za gowno, jak mozna to ogladac'' - przeszedl test nie mozna bylo sie niezdecydowac albo sie podoba albo nie.

I do czego daze, produkt europejski, a konkretnie euroligi bo tylko to widzialem na dzien dzisiejszy przerasta produkt NBA, nie bylem na meczu NBA , ale biorac pod uwage fan exp moich kolegow ktorzy byli na pokazowce NBA w Europie to slyszalem ze zadne to specjalne widowisko.

Jak dla mnie Stern wprowadzajac sute TV kontrakty, milion reklam, przerw, aktorstwo, wyolbrzymienie bledow sedziow przez zawodnikow czego sa uczeni i caly ten Hollywood sprawia to ze kibic Euroligi nigdy prze nigdy nie przedlozy lokalnej koszykowki nad hamerykasnka zwyczajnie nie ma na to szans.

Szczegolnie ze mamy naplyw sporej liczby zawodnikow NBA do europy, swiat poszedl naprzod, zbliza sie lockout, nie wiem czy to bylo chwilowe i nie wiem czy to nie ironia ze Grecja bankrutuje a Atenski klub wydaje najwiecej na koszykarzy w Europie i czy ta tendecnja sie bedzie powtarzac, ale biorac pod uwage drenaz mozgow ;] z NBA do Europy czy tez drenaz Kleiza-like do Euro to jestem zdania ze NBA z roku na rok ma coraz mniejsze szanse na zagoszczenie w Europie, sprowadzenie tu klubu (chyba ze do amerykanskiej Anglii)

Nie wiem jak wy ale dla mnie wstanie w nocy i ogladanie 3 godzinnego meczu, 5x5 minotowych przerw w kwarcie i tych samych reklam zwyczajnie nie sprawia przyjemnosci a biorac pod uwage godziny transmisji wymaga ode mnie niesamowitego poswiecenia

Jak dla mnie Stern powinien wziac pare przykladow z Europy i wdrozyc je do swojej ligi bo moze i maja Lebronow Kobech, Lakers u szczytu i gwiaz tyle co swiat nie widzial i naplywa ich jeszcze wiecej i sie nie koncza ale mimo to produkt sam w sobie uwazam ze traci starych dobrych kibicow, ogladanie Live jest nie realne - szczegolnie w formacie jeden mecz w danym momencie.

Aha no i ten Vesely jest naprawde dobry, etiopczyk narazie z niego ale jak troche nabierze sily mysle ze taki Gasol-light z niego bedzie

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Ja naogladawszy sie NBA widzac mecz prokomu robilem z 5 facepalm贸w na kwarte. To nie ten poziom.

W tej chwili dla mnie koszykowka to NBA, NBA to koszyk贸wka. Co nie zmienia faktu, 偶e Stern powinien co艣 zmieni膰, bo pare rzeczy w tej lidze po prostu wkurwia. Kibicowania sie nie zmieni, bo amerykanie s膮 za nudni, 偶eby wrzeszcze膰 ca艂y mecz, ale przez te star bonusy i zasady utrudniaj膮ce maksymalnie obrone czasami sie tego nie da ogl膮da膰.

Klub NBA w Anglii? A tam kto艣 ogl膮da koszyk贸wke?

Odno艣nik do komentarza

mialem swoj etap w zyciu ze ogladalem and1 mix tape vol 3 3 raz z rzedu, i sie jaralem

mialem etap ze ogladalem SDC, mialem etap ze ogladalem NCAA SDC i ogladalem top10

na dzien dzisiejszy wole dobra asyste, dobra obrone, dobrego fadeawaye'a od najbardziej finezyjnego dunka (a nawet takich jest w NBA malo)

NBA jak dla mnie traci swoj czar, SDC jest mega lipny, ASG jest wszystkim tym czym jest liga, tam nie ma walki, wszyscy najlepsi pojechali do Pekinu i sie kochaja, Kevin Durant i Westbrook sa sciskani przez Kobego po serii na korytarzu i wymieniaja sie usmiechami, NBA zatracila tozsammosc a raczej zawodnicy ja zatracili - rywalizacje ?

Cavs- Boston ? Boston - Lakers ? jak dobrze w playoffs zawieje to moze mamy taka serie

Europa i Euroliga nigdy nie bedzia miala gwiazd na takim poziomie, bo tyle gwiazd na pewno ma i co roku Navarro, Rubio, Vesely urastaja do rangi okolicznych bozyszczy kibicow

nie jestem znawca Euroligi ale wystarczy obejrzec naprawde kilka meczy by widziec roznice jakosci - moze i w dwojaki sposb ta jakosc sie odbija - ale najlepiej mozna opisac to tak w Europie - zawodnicy sa facetami ale graja taktycznie jak kobiety z WNBA, w NBA zawodnicy zachowuja sie jakby byli z WNBA a wygladaja jak osilki z osiedlowej silowni

kiedys Europejskiej koszykowki nie dalo sie ogladac bo jak dla mnie poziom byl nie ten, teraz Europa niedosc ze dogonila indywidualnym poziomiem zawodnikow to jeszcze ogladalnosc NBA spadla, zawsze bede wspominal 3 OT Nets- Pistons gdzie nawet z VHS mnie ten mecz znudzil i glowica do dzis zaluje - glowica juz dawno padla - NBA nie dosc ze podsyla dobrych zawodnikow do Euroligi to jeszcze zniecheca starych kibicow.

NBA przestaje z tego co widze rozmawiam ogladana przez normalnych ludzi po 21-25 roku zycia i z tego co ja tam widze wszystko dazy do tego ze ludzie beda ogladali NBA z torrentow a beda stalymi ogladaczami Euroligi bo przeciez nie ma nic fajniejszego od ogladania na zywo i nie meczenie sie 3 godzinki od 1-4 tak jak ma to dzis w zamiarze przed TV, spokojnie znoslbym mecz 1'50-2'10 - 6 minut koszykowki bez przerwy ale tego cackania sie coraz mniej jestem w stanie zniesc.

juz pozno to chyba dlatego tyle marudze ;]

Odno艣nik do komentarza

Starzejesz si臋, ja akurat przeszed艂em z Euroligi/PLK do NBA i p贸ki co jestem zadowolony (i siedz臋 po nocach, ogl膮dam na 偶ywo). Co poprawi艂o si臋 w Europie? Na pewno fizyczne przygotowanie zawodnik贸w, to podstawowy pow贸d, dlaczego doganiaj膮 NBA, ale nie wiem czy wyprzedzenie kiedykolwiek nast膮pi. Czy rywalizacja jest wi臋ksza nie potrafi臋 okre艣li膰, jednak z jakiej艣 przyczyny w Europie kieruj膮 si臋 w stron臋 NBA (w PLK nast臋puje korekta zasad - m.in. dalej linia za 3 punkty, inny kszta艂t trumny, strefa bez fauli w ataku) i w贸wczas 艂atwiej b臋dzie o por贸wnanie.

Odno艣nik do komentarza

Klub NBA w Anglii? A tam kto艣 ogl膮da koszyk贸wke?

Na meczach reprezentacji Wielkiej Brytanii na ostatnim Eurobaskecie regularnie pojawia艂o si臋 ok. 10 fan贸w z Wysp, kt贸rzy czasem krzyczeli "defence" i "GB" 8) .

Jest jedna kwestia, w kt贸rej NBA na pewno nie dor贸wnuje europejskim klubom. To doping:

I mam pytanie do starszych fan贸w NBA - czy w przesz艂o艣ci na meczach tej ligi by艂 jaki艣 zorganizowany doping nie ograniczaj膮cy si臋 tylko do "defence" ;-) ?

Poza tym witam serdecznie, z racji tego, 偶e to m贸j pierwszy post na tym forum :)

Odno艣nik do komentarza

z nba jest jak z filmami ameryka艅skimi. du偶o hypu ,medi贸w ,reklam ,kasy a europa ma co艣 w sobie mitycznego ,uczuciowego.

tam jest kibicowanie ,wi臋ksza walka, wi臋cej bia艂ych (;]). 艂atwiej si臋 uto偶samia膰 z samym navarro ni偶 120 kg lebronem.

nba przebija dost臋pno艣ci膮. oraz w艂a艣nie opraw膮 medialn膮 dzi臋ki kt贸rej wszystko wiem o zawodnikach.

europa przebija nba zespo艂owo艣ci膮, taktyk膮 ,walk膮 ,fair-play,szacunkiem ale przegrywa przez widowisko. to co ch艂opcy lubi膮 najbardziej.

reklamy w nba to g贸wno ,ma艂o meczy w nocy ogl膮dam ,pr臋dzej 艣ci膮gam. nie jestem sow膮.

Odno艣nik do komentarza

Najwyra藕niej jestem ch艂opcem nastawionym g艂贸wnie na widowisko, bo europejski basket od kilku lat kompletnie mnie nie poci膮ga i nie widz臋 tych wszystkich atut贸w, o kt贸rych piszecie.

Anyway, ai3, por贸wnywa膰 towarzyskie mecze NBA z FF Euroligi? Serio? To mo偶e odwr贸膰my sytuacj臋 i por贸wnajmy mecze fina艂owe NBA z przedsezonowym turniejem w Piotrkowie Trybynalskim.

Odno艣nik do komentarza

nie rozumiesz Jendras, chodzilo mi o to ze NBA wpada tu we wrzesniu ze swoim produktem mowiac nam ''patrzcie jakie to NBA jest na zywo a nie tylko w TV'', NBA europe ma na celu rozpopularyzowanie ligi i zachecie szerszej widowni do przerzucenia swojego zianteresowania w strone Ameryki - ale kibic ktory na codzien oglada ten swoj Belgrad gdzie masz atmosfere jak na stadionie pilkarskim, nastepnie wpada na Eurolige gdzie masz najwyzszy mozliwy poziom Eurobasketu a potem wpada na mecz NBA w Paryzu to jaki ma obraz ?

przeciez to nie jest tak ze jestem fanem Euro i wpadam tu do dzialu NBA (zreszta dzialu Euro nie ma, nie wiadomo czemu, a moze dlatego ze to forum enba a nie ebasket ;]) zeby narobic rabanu i powiedziec kolegom ze NBA sux a Euro4life

nie o to chodzi, po prostu jestem zmeczony powoli tymi reklamami, tym show, tymi narzekaniami, tymi sedziami,

chcialbym usiasc obejrzec kawal dobrej koszykowki podjarac sie miec emocje, obejrzec 2-3 dobre wsady/zagrania, kupe dobrej zespolowej koszykowki na najwyzszym poziomie i odstukac ten mecz w 2 godzinki - to chcialbym w regularze a w playoffs chcialbym playoff type intensity i jeszcze wieksza kupe dobrej koszykowki

tymczasem dostaje jeszcze wiecej reklam, jeszcze wiecej gownianego sedziowania jeszcze wieksze wodolejstwo i wcale nie tak proporcjonalnie wiecej lepszej koszykowki

chyba nigdy nie przesiade sie na Euro i nie zrezygnuje z NBA to zwyczajnie nie w moim stylu ale ten temat to zarazem konkulzja co do dwoch rzeczy

Euro znakomicie podnioslo poziom, wole kazdy mecz IO i WC od meczu w playoffs, no i predzej wysiedzialbym 2 mecze z rzedu Euroligi niz dwa mecze z rzedu NBA playoffs

to raz a dwa NBA playoffs - zwiazku z bestof 7 formatem w pierwszej rundzie, 3 tygodniowym trwaniem pierwszej rundy, jeszcze wiekszym nakladem reklam jak dla mnie w tym roku sa wyjatkowo slabe a powinno to byc jedno wielkie koszykarskie swieto - i tak sie mega jaram ale zarazem jestem bardzo zawiedziony

dobrych meczy jak na lekarstwo

niektorzy powiedza ze seria Mavs - Spurs to byl klasyk ale jak dla mnie tam sie ''tylko'' zmienialo prowadzenie, i ''tylko'' byly runy to nie byla koszykowka na najwyzszym poziomie gdzie bym siedzial i sie jaral

Jakos w Marcu mowilem sobie ja pi****le jak zajebiscie - Bobcats, Bulls, Heat, Milwaukee jako 5-8 k**** ale mocno bedzie ale beda meczyki - tymczasem dostalem takie gowno na tak niskim poziomie ze tego nie dalo sie ogladac - 2 kwarta wciaz jest 2 kwarta - chcialbym obejrzec mecz gdzie 2 kwarta nie jest 2 kwarta a jak narazie takich bylo moze z 3

zreszta Jendras ile meczy na zywo obejrzales w tym roku w playoffs ? a ile nie-Lakers ? bo tego jestem najbardziej ciekaw ?

powiecie zaraz odpadli Nuggets i Heat to nie mam czego ogladac ale jakby tak bylo to ja przez polowe swojego zycia nie mialbym czego ogladac w playoffs

playoffs powinny byc co roku na takim poziomie ze czy jestes fanem Suns Clippers Wolves czy Sixers to powinno sie usiasc, obejrzec 3 dobre mecze w tyogdniu i powiedzec tak to jest powod dla ktorego uwielbiam NBA, to sa te gwiazdy to jest ten starpwoer, to jest ten czar glamour to jest to show

a tym czasem ogladajac dostaje kupe zblazowanych gwiazdorow - rywalizacja k**** Cavs-Celtics wyglada tak ze mamy po jednym flagrancie(Perkins Varejao) a poza tym to w g2 i g3 komus sie zwyczajnie nie chcialo...nie wiem jak po dwoch takich meczach mozna powiedziec o rywalizacji, nienawisci , czy dobrej serii jak dla mnie banda zblazowanych milionerow biegajacych po parkiecie pierdolacych jakies bzdury

aha no i seria Spurs - Suns zapowiadajaca sie wybornie skonczyla sie szybciej niz Steve Francis

Odno艣nik do komentarza

zreszta Jendras ile meczy na zywo obejrzales w tym roku w playoffs ? a ile nie-Lakers ? bo tego jestem najbardziej ciekaw ?

Je艣li liczy膰 mecze obejrzane na drugi dzie艅, nie znaj膮c wyniku (ostatnio jestem zbyt leniwy, 偶eby wstawa膰 w nocy), to sporo. Wszystko z drugiej rundy poza Magic-Hawks i oko艂o 10 mecz贸w pierwszej rundy, nie licz膮c Lakers.

Odno艣nik do komentarza

shavlik chyba troche dramatyzujesz

mecze serii z cyklu 1 seed i 8 seed gdzie rywalizacja jest zaci臋ta i jest 6 czy 7 mecz贸w to um贸wmy si臋 taki bonus, bo co do zasady to powinno si臋 ko艅czy膰 zawsze 4:1 czy 4:0. rywalizacja zaczyna si臋 od drugiej rundy. i tu musze przyzna膰 racje 偶e szczeg贸lnie na wschodzie w ostatnich paru latach tej rywalizacji w drugich rundach nie by艂o, albo pistons albo heat albo cavs albo celtics albo magic przeje偶d偶a艂y walcem po rywalach, chocia偶 serie magic-celtics, celtics-cavs by艂y naprawd臋 dobre.

na zachodzie od paru lat mamy interesuj膮ce drugie rundy, do tego w tym roku 7 seed opierdala 2 seed i 5 seed opierdala 4 seed rozkojarzonych i nie zorganizowanych nuggets do tego 艣wietna seria lal-thunder. zdaje si臋 偶e przy okazji tej serii sam okrzykn膮艂e艣 duranta jako MJ-type gracza, wi臋c nie wiem na co tu narzeka膰. tzn do poziomi gry, emocji moim zdaniem przyjeba膰 si臋 nie mo偶na generalnie, do pojedy艅czych mecz贸w czy serii oczywi艣cie bo niekt贸rzy czasem nie wychodz膮 na parkiet jak wczoraj celtics.

wkurwia膰 mo偶e i mnie to te偶 wkurwia niesamowicie ta ca艂a oprawa jak膮 stern nam serwuje i z roku na rok coraz bardziej ingeruje w nba basics, czyli zero k艂贸tni z s臋dziami, flagranty za puszczenie pierda na boisku, 25tys$ za rzucenie r臋cznikiem itp, wiadomo o co chodzi. nie ma tego smaczku, nie ma tej rywalizacji oko艂obasketowej. kto艣 czasem co艣 napisze na tweeterze a na drugi dzie艅 m贸wi 偶e nie chcia艂 tego napisa膰.

ale mimo wszystko nba PO nie mo偶na por贸wnywa膰 z 偶adnymi meczami basketu w europie. final four euroligi jest ok, ale to s膮 4 mecze (s艂ownie: CZTERY). a 偶e ty trafi艂e艣 na dobre mecze we wcze艣niejszych rundach to good for you, ale ja sam pamietam jak 艣l膮sk gra艂 w eurolidze i 艣ledzi艂em do dosy膰 uwa偶nie, transmisje na polsacie sport i wcale tak fajnie to nie wyglada艂o. w europie koszykarze graj膮 po 2 mecze w tygodniu wi臋c nie ma si臋 co dziwi膰 偶e czasem im si臋 bardziej chce ni偶 murzynom w nba, kt贸rzy graj膮 prawie 100 mecz贸w w sezonie.

nba to nadal najwy偶szy poziom, najlepsi korzykarze, najlepsi atleci i to si臋 nie zmieni w najbli偶szej przysz艂o艣ci.

i piszesz ze z nba id膮 do europy, a kto taki poszed艂 chidlress? kleiza? rezerwowi w swoich klubach nba, kt贸rzy nie mogli wi臋cej urwa膰 w nba to poszli pogwiazdorzy膰 w europie. ale m艂odzi perspektywiczni z europy nadal graj膮 w celu p贸j艣cia kt贸rego艣 dnia do nba, a nie w celu zdobycia mistrzostwa w艂och czy grecji i euroligi.

olimpiada i mistrzostwa 艣wiata to samo. ile masz tych naprawde dobrych mecz贸w? kilka w grupach, pojedy艅cze 膰wier膰fina艂y, czasem p贸艂fina艂y i fina艂. to tyle.

mo偶na i trzeba krytykowa膰 tylko polityke sterna zmierzaj膮c膮 do zrobienia z nba szk贸艂ki niedzielnej dla ministrant贸w.

tobie si臋 nie chce w nocy siedzie膰 3 godzin, ale nba to przede wszystkim usa i dla nich nie ma problemu 偶eby usi膮艣膰 sobie o 20 przed TV otworzy膰 6 piw o smaku wody wypi膰 i poogl膮da膰 przez 3 godziny, w przerwach wpierdalaj膮c hamburgery.

szukasz dziury w ca艂ym albo si臋 starzejesz albo si臋 偶enisz :]

Odno艣nik do komentarza

Ma艂o jest rzeczy na 艣wiecie, kt贸re mnie bardziej denerwuj膮 od d艂ugich timeout贸w i ci膮g艂ych przerw rodem z NBA. I oboj臋tne czy to 3 w nocy na veetlu czy 20 przed TV i gadaj膮cym Micha艂owiczem. Z reszt膮 ile razy ogl膮da艂em NBA z kim艣 kto na co dzie艅 nie interesuje si臋 tym bajzlem to s艂ysza艂em co艣 w stylu "fajnie graj膮, ale te ci膮g艂e przerwy s膮 tragiczne". Kto nie mia艂 takiej sytuacji? Nawet je艣li NBA to mega poziom to wszystko jest w du偶ej mierze rozpieprzane i rozdrabniane przez te przerwy co 3 minuty. Troch臋 ci膮g艂o艣ci by si臋 przyda艂o, przecie偶 nawet dobry film puszczany na Polsacie traci ca艂y sw贸j potencja艂 przez ci膮g艂e reklamy. Kto to s艂ysza艂, 偶eby timeouty trwa艂y po 2 minuty, a przerwa mi臋dzy 2 i 3 kwart膮 minut 20? Co oni tam robi膮 w tej przerwie? Myj膮 si臋 na zmian臋 pod jednym prysznicem, ucinaj膮 sobie drzemk臋 czy id膮 na kolacj臋? Ja wiem, 偶e to kasa i realnie patrz膮c to nie ma szans na skr贸cenie tych przerw, ale jak dla mnie to jest najgorsza rzecz w tej lidze.

Poziomem PO w tym sezonie te偶 jestem troch臋 rozczarowany przynajmniej na ten moment. O ile w 1 rundzie jeszcze by艂o co poogl膮da膰 (Spurs-Mavs, Lakers-Thunder) tak w 2 bieda. Wynik w 3 seriach rozstrzygni臋ty i czekamy tylko na egzekucj臋.

Odno艣nik do komentarza

To fakt z tymi przerwami. Mi bardzo sie podoba艂 system w NCAA, czyli po艂owy zamiast kwart. Likwiduje to dwie przerwy i zupe艂nie zmienia podczas ogl膮dania. Cho膰 kiedy mocno emocjonuje sie meczem, to w ko艅c贸wce mo偶e by膰 nawet 10 timeout贸w i nie zrobi艂oby mi to r贸偶nicy.

Odno艣nik do komentarza

Mnie bardziej wnerwiaj膮 timeouty na canalu. Puszczaj膮 wtedy po kilka razy stare top10 zamiast po prostu pokaza膰 obraz z hali skoro nie mog膮 pokazywa膰 swoich reklam. Na necie jest imo lepiej, w przerwie zawsze jest co艣 do roboty na necie, Ale fakt za du偶o tego. Opr贸cz plus贸w dla organizacji jest te偶 kwestia zm臋czenia zawodnik贸w. Zawsze troch臋 wi臋cej odpoczn膮 i maj膮 si艂臋 na najwa偶niejsze zagrania.

Odno艣nik do komentarza

40 minut i polowa za nami vs 40 minut i kwarta za nami

cos jak ogladac dobry film na tvp1/2 a na polsacie/tvn

caly dramat jest zabity reklamami, amerykanie zreszta olewaja final i wola puszcza reklamy przez co spozniaja sie na mecz

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.