Skocz do zawartości
fluber

ATF post 80 under 24 Cincinnati Royals - julekstep opis + dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Standardowo nie chcę się za bardzo rozwodzić + standardowo opis będzie podzielony na 3 części:

1 - przedstawienie grajków
2 - ogólny zarys taktyczny
3 - plusy i minusy mojej ekipy

ze względu na specyfikę draftu punkt 1szy będzie rozbudowany nieco bardziej niż zwykle (żeby głosujący
wiedzieli 'kogo' faktycznie oceniają).

PRZEDSTAWIENIE GRAJKÓW:

Luka Doncic 2021/22:
staty -> 28.4 ppg / 9.1 rpg / 8.4 apg / 1.2 spg / 0.6 bpg
accolades -> 1st All-NBA / All-Star
opis -> chyba najbardziej dojrzały 'lider' w całej zabawie, trzeci raz z rzędu w 1szej piątce NBA i
trzeci raz z rzędu kozackie playoffy, gdzie po raz kolejny wszedł na wyższy poziom. Dodatkowo xp z Europy
i mamy true 'veta' w zabawie (mimo że jest rok młodszy od większości grajków tutaj!).

Kevin Durant 2011/12:
staty -> 28.0 ppg / 8.0 rpg / 3.5 apg / 1.3 spg / 1.2 bpg
opis -> KD rozpoczynający swój prime (wtedy zaczęła się narracja o nim jako tym który przejmie pałeczkę
po LeBronie....narracja którą zabili sam LeBron do spółki z Currym :) ) a dodatkowo wprowadzający Westbrooka
do finałów NBA co samo w sobie jest zajebistym achievementem (którego nie odblokował nawet nr 1 tego ATFa!).
Dodatkowo świetny playoff run -> arguably najlepszy w jego karierze (nie licząc lat jak grał na 'story mode'
w GSW ofc)

Kawhi Leonard 2014/15:
staty -> 16.5 ppg / 7.2 rpg / 2.5 apg / 2.3 spg / 0.8 bpg
accolades -> DPOTY / 1st All-Def / 1szy pod kreską przy głosowaniu na All-NBA teams :)
opis -> Kawhi w swoim defensywnym peaku, już proven PO performer jako FMVP z poprzedniego roku. Ofensywnie to
jeszcze nie jest ta wow-wersja prowadząca Raptors do mistrzostwa, ale to już solidny ofensywnie grajek i
defensywna bestia.

Latrell Sprewell 1993/94:
staty -> 21.0 ppg / 4.9 rpg / 4.7 apg / 2.2 spg / 0.9 bpg / 0 uduszonych trenerów
accolades -> 1st All-NBA / 2nd All-Def / All-Star
opis -> Sprewell w swoim najlepszym sezonie, kiedy jeszcze nie był wariatem. Fajny two-way player, gdzie
w oczy rzuca się szczególnie - najlepsza w karierze - trójka (to jeszcze był ostatni sezon przed skróceniem
linii jbc) -> gdzie rzucał na tych samych % (36) i 2x większym volume (4.8 3pta) co Mullin -> czyli jeden z ikonicznych
trójkowiczów w 90s.

Andrei Kirilenko 2003/04:
staty -> 16.5 ppg / 8.1 rpg / 3.1 apg / 1.9 spg / 2.8 bpg
accolades -> 2nd All-Def / All-Star
opis -> Tu wiele pisać nie trzeba -> AK w swojej najlepszej wersji. Broni wszystko, w ataku umie dużo,
historyczna topka elite role playerów.

Kevin Johnson 1989/90:
staty -> 22.5 ppg / 3.6 rpg / 11.4 apg / 1.3 spg / 0.2 bpg
opis -> KJ w swoim peaku (tutaj akurat ma równo mocne 2 sezony, ale wziąłem go w wersji o rok starszej, bo
raz że to zawwsze dodatkowe xp dwa że wyeliminowanie Magica z PO to fajny wow-factor). Ofensywny i atletyczny
potwór, który robił wszystko poza rzucaniem trójek (takie czasy, ale mid-range ma całkiem spoko więc i tak
ujdzie).

Andre Iguodala 2007/08:
staty -> 19.9 ppg / 5.4 rpg / 4.8 apg / 2.1 spg / 0.6 bpg
opis -> Iggy w fizycznym i 'punktowym' prime -> wiadomo, u mnie zostanie sprawdzony do roli elite two-way roles'a,
czyli do tego czym powinien być zawsze :)

Al Horfor 2009/10:
staty -> 14.2 ppg / 9.9 rpg / 2.3 apg / 0.7 spg / 1.1 bpg
accolades -> All-Star
opis -> Al, już jako all-star czyli fajny all-around center, który zaczął zdobywać renomę w soldinych Hawks.

Buck Williams 1982/83:
staty -> 17.0 ppg / 12.5 rpg / 1.5 apg / 1.1 spg / 1.3 bpg
accolades -> 2nd All-NBA, All-Star
opis -> 80's vibe w mojej ekipie. Solidny silny skrzydłowy który ma dać trochę cojones, zbiórek i pulę dodatkowych 6 fauli
w meczach przeciwko Shaqom i Dwightom tej zabawy.

Więc moja ekipa to:

2 MVP-caliber grajków jako ofensywny 1-2 punch.
DPOTY (jeden z zaledwie dwóch w tej zabawie)
5 All-NBA grajków (w tym 4ech 1st-team)
3 All-Def grajków (w tym formacie to na prawdę duża liczba)
7 All-Starów

(BARDZO) OGÓLNY ZARYS TAKTYCZNY

Założenia:

- gramy dużo small ballu
- switc***emy jak pojebani
- ktoś z dwójki Doncic/KD powinien być zawsze na boisku (chyba że odpalamy turbo-D mode broniąc wyniku)
- gramy jeszcze więcej small ballu
- ośmiornica w D!!!
- small ball uber alles
- aha! positionless basketball też brzmi mądrze i pasuje!

proponowane line-upy:

starting 5  -> Doncic/Sprewell/Leonard/Durant/Horford
death's lineup -> (czyli taki główny główny) -> Doncic/Sprewell/Leonard/Durant/Kirilenko
Full O -> KJ/Sprewell/Doncic/Durant/Kirilenko
Full D -> Iggy/Sprewell/Kawhi/Kirilenko/Horford
Classic -> KJ/Iggy/Durant/Buck/Horford

Proponowany podział minut per pozycja:

PG - Doncic 28 / KJ - 17 / Iggy - 3
SG - Sprewell 30 / Iggy - 18
SF - Kawhi - 30 / Durant - 10 / Doncic - 8
PF - Durant - 28 / AK - 8 / Buck - 12
C  - Horford 22 / AK - 24 / Buck - 2

per grajek wychodzi:

Doncic    - 36
Durant    - 38
Kawhi     - 30
Sprewell  - 30
Kirilenko - 32
KJ            - 17
Iggy          - 21
Horford    - 22
Buck          - 14

tak na oko wyszło nawet sensownie.

PLUSY I MINUSY EKIPY:

+ Najlepszy ofensywny 1-2 punch w zabawie.
+ Świetny spacing (6 na 9 graczy z co najmniej przyzwoitą trójką, a dwóch kolejnych - KJ i Al - mimo braku trójki
mają b.dobry mid-range).
+ Rewelecyjna obrona na obwodzie pod batutą DPOTY Kawhiego -> raczej luźno najlepsza w zabawie. OŚMIORNICA
+ Gracze w swoich najlepszych latach (KJ, AK, Sprewell, Buck), już w prime (Doncic, Durant) bądź tuż przed, ale już
będący proven (Horford, Iggy i przede wszystkim specjalny case Leonarda, który o ile całościowo jest pre-prime o tyle
jest w peaku jeśli chodzi o samą defensywą -> a przy moim ofensywnym duecie liderów tego właśnie od niego oczekuję). Nie
mam w zasadzie graczy wybieranych 'za przyszłe zasługi'
+ Każdy umie w O (zarówno w scoring jak i playmaking) brak jakichś czarnych dziur (może z wyjątkiem Bucka, który i tak
jest u mnie ostatnią opcją).
+ Moi jedyni podejrzani obrońcy to dwaj rozgrywający, więc powinni mieć minimalny impact -> reszta umie nieźle albo
zajebiście (Kawhi, AK) w D.
+ Patrząc na dwa poprzednie punkty to mam fajny balans między atakiem a obroną
+ Mimo grania często small ballu nie powinienem mieć potwornych problemów na zbiórce (moi G's i F's to bardzo
dobrzy zbierający jak na swoje pozycje - nawet KJ, jak na takiego króciaka, miał dość sensowną zbiórkę :) )
+ Najgłośniejszymi krytykami mojego zespołu byli LAF i Koelner - dość dobre referencje imho

- Brak dominującego centra
- Granie AK out of position (co przy braku wyobraźni u niektórych może być problematyczne...jak nie będą go sobie
potrafili wyobrazić w roli przysłowiowego Draya)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi