Skocz do zawartości
fluber

ATF post 80 under 24 Boston Celtics - P_M opis + dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Magic Johnson 82/83

David Robinson 89/90

Charles Barkley 86/87

Isaiah Thomas 84/85

Kevin Love 11/12

Joe Johnson 04/05

Peja Stojaković 00/01

Pau Gasol 03/04

Sidney Moncrief 80/81

Nietypowy format under 24 gdzie niewielu z graczy w tym wieku, może pochwalić się osiągnięciami zapewniającymi gwarancję, że wybierasz lidera, który pociągnie w trudnych momentach. Mocno zatem zdziwiłem się, że Magic Johnson obstał do mojego picku nr.6 i myślałem, że bez problemu pójdzie w top 3. Zatem już na starcie cieszyłem się, że gość za lidera mam człowieka, który już w swoim dorobku ma 2 pierścienie, 2 MVP Finals i potrafił wejść w buty KAJa i zastąpić go w debiutanckim sezonie w G6 notując w Finałach NBA spektakularne 42/15/7. Wspomnieć muszę o defensywie, Magic z mojego sezonu to bardzo dobry zbierający (Najlepszy w tamtych LAL. 19-ty w lidze w zbiórkach defensywnych, sezon wcześniej 11-ty. Dodatkowo ósmy przechwytujący ligi, a w poprzednich sezonach dwukrotnie najlepszy. Oczywiście człowiek Triple Double -16 takich spotkań w wybranym przeze mnie sezonie, 18 sezon wcześniej. Jako SG(tak, grał wtedy jako SG) był najlepszym podającym w lidze przy zaledwie 19 USG% (najniższym w karierze).

David Robinson - Moim zdaniem najlepszy defensywny center w zabawie, który jest w stanie pokryć błędy w rotacji. Unikalne połączenie size'u, szybkości, mobilności i atletyzmu. W rookie sezon wszedł na pełnej, wznosząc Spurs z totalnego dna. Zrobił 3 triple double na blokach. Nigdy się nie męczy, w końcu służył w marynarce, więc 48 minut grania w basket to dla niego nic. 24.3/12/3.9/2/1.7 na TS 60%, co ważne DRob potrafil niezle rzucać (73FT% 10FTA na mecz). Napędza go Magic z Isiah, więc zawsze ma z kim grać.

Admirałowi wszystkie dzieciaki tutaj mówią per Pan.
Warto sobie przypomnieć jak wyglądał młody DRob, jeszcze nie aż tak napakowany jak w swoim peaku, gdzie był lepiej zbudowany niż DH12, ale był za to niesamowicie szybki.

https://www.youtube.com/watch?v=mGKMOT8yDH4

https://www.youtube.com/watch?v=1uwQBJKAoCg

Charles Barkley - pierwszy sezon prime'u Charlesa - 5 triple double, 66TS% -23/14.6/4.9/1.8/1.5. - Mając DRoba(drugi zbierający ligi), dokładam najlepszego reboundera ligi w postaci Sir Charlesa. Mlody Charles to nie żadna popierdółka w obronie i się stara, a w ataku, to chyba najbliżej można byłoby go opisać jako LBJ przed LBJ. Miał ballhandling, podanie, rzut, ale przede wszystkim niesamowity ciąg na kosz, co widać chociażby w poniższym filmiku z finałów konferencji przeciwko Celtics Birda.

https://www.youtube.com/watch?v=TH9iRS6YV94

Isiah Thomas - Krótko 21.2/13.9/.2.3 - Świetny PG z być może jednym z najlepszych ballhandlingów w zabawie. Indywidualnie to był jego sezon z najlepszymi statystykami indywidualnie. 80FT%, nawet jakieś sporadyczne trójki rzucone, więc mimo, że old school, to bardzo wartościowy asset. All-NBA 1st - ASG MVP. W skladzie tamtych Pistons nie znajdzieci znanych nazwisk oprócz Billa Laimbeera, a mimo to potrafił wyciągnąć ich za uszy, gdzie przegrali po 6meczowej batalii z nikim innym jak Celtics Birda, gdzie Thomas wówczas zrobił 25.5 (48,3FG% w tym 33,3 za 3)/10.8/2.3 - lider pełną gębą.

Kevin Love - Chyba najlepszy jego sezon 26/13.3/2 na dobrych %- ma zapewniać trójkę z pozycji PF, żeby rozciągnąć grę w niektóryc ustawieniach i dobrą zbiórkę grając obok DRoba/Gasola (nigdy nie gra z Charlesem u boku).

Joe Johnson - Mój ultimate roles - 17.1/5.1/3.5 - Wybitny sezon jezeli chodzi o trójkę 47.8% za 3 w tym 55.8%. Może grać zarówno jako SG jak i SF i tak będę go wykorzystywał w swoich lineupów zarówno jednocześnie obok Thomas i Magica, jak i obok jednego z tej dwójki. Dobry defensor, a w ataku nie boi się piłki i potrafi zagrać ISO :)

https://www.youtube.com/watch?v=YTV-G4xk7Mc

Peja Stojakovic - Niektórzy mówią, że gdy w sezonie 01/02 CWebb był kontuzjowani, to Sacramento grało wówczas swoją najlepszą koszykówkę z Peją jako ich liderem. Wybrany przeze mnie jest rok młodszy, ale w swoim przełomowym sezonie, który ugruntował jego pozycje w lidze. 6ft9 SF, który ma głównie rozciągać grę i nie dać się minąć na pierwszym kroku.

https://www.youtube.com/watch?v=9pg4CaD9K0w

Pau Gasol - Co tu dużo mówić - PAU PAU PAU - High IQ gracz nigdy nie zaszkodzi. Bardzo dobry wysoki, zarówno w ataku jak i w obronie w moim sezonie ma najgorsze % w karierze ( bo rzucał mniej z pod kosza, a więcej z dalszych odległości, ale zalezalo mi, zeby byl w stanie grać również obok Barkleya, który może dominować pomalowane, a Pau już wtedy nieźle rzucał z 16FT-3PT (42.1%) -  Przypomnę tylko jaka była atmosfera po jego Rookie sezonie (mój jest z jego trzeciego sezonu, gdzie dostali się do PO, po dobrym sezonie)

https://www.youtube.com/watch?v=xDJbVb9pF0Yv

Sidney Moncrief - Mój backup PG/SG -Bardzo dobra obrona, atletyzm i wysokie wartości koszykarskie. 80FT%,61.4 TS% Ma zapierdalać w D, trafiać wtedy kiedy trzeba być tym Sidem, którego wszyscy znamy :)

Ustawienia - mam mnogość możliwości taktycznych, tak naprawdę pewni S5 są jedynie Magic i DRob. Ciężko jednoznacznie coś zadeklarować, ale mogę mocno żonglować 6thmanami, w tej roli mogą spisać się zarówno Thomas jak i Barkley (może grać obok Gasola na C, który dysponuje niezłym rzutem), robiąc przewagę.

PG Isiah               /Magic/Moncrief

SG Magic/Moncrief/JJ

SF JJ/Peja

PF Charles/Love/Gasol

C David Robinson/ Gasol

Przykładowe piątki:

Isiah-Magic-JJ-Barkley-Robinson
Magic-JJ-Peja-Barkley-Robinson
Magic-Moncrief-JJ/Peja-Love-Robinson
Isiah-Magic-JJ/Peja-Love-Robinson
Isiah/Magic-Moncrief-JJ-Love-Robinson
Isiah-Moncrief-JJ-Barkley-Gasol

Tych wariantów pewnie mogłoby być więcej, ale to już widać po rozpiskach per pozycje, kto gdzie może grać.

Styl gry: Mam wybitnych atletów, więc gram szybko, pewnie coś pokroju Run&Gun Phoenix a Showtime Lakers, przy czym tutaj nie mamy starego KAJa, a młodego DRoba, czyli starcie Trabanta z Mustangiem. W obronie chcę aby Robinson robił za główną ostoję defensywy i pomagał swoim kolegom, lecz prawdopodobnie gram jakąś strefę na 2x3 z Admirałem na środku.

Zalety mojej drużyny, brak ballhogów, high IQ gracze, wysoce skuteczni, mający size, szybkość i atletyzm, bardzo dobrzy passerzy. Brak dziur w obronie, część z graczy wybranych przeze mnie nie jest znana z defensywy, natomiast nie ma tu żadnych ujemnych zawodników, a są wybitni jak DRob czy Moncrief i bardzo dobry jak Isiah czy JJ, więc ma kto pomagać.

Z ważnych rzeczy - to moi zawodnicy często są już otrzaskani w PO i mają sukcesy na swoim koncie i mam być może najlepszego możliwego lidera dostępnego w formacie jakim jest tutaj Magic, zarówno pod względem tego co pokazuje na boisku pod względem umiejętności jak i jego wokalny leadership na parkiecie i w szatni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pozwolę sobie tu wkleić post z dyskusji, bo istotnie mój opis składu może być trochę mylący:

Godzinę temu, julekstep napisał:

ogólnie to fajna sprawa - ostro przystealować z Magiciem (w tym drafcie to obiektywnie powinien iść w top-2/top-3) żeby potem w opisie sprowadzić go głównie do roli SG'ka przy Thomasie ❤️  (jednak czasem fit >>>>> talent :P )

Czemu głownie sprowadzić do roli Sgka? jak napisałem, że tylko Magic i DRob są pewni S5? Jedynie podkreśliłem, że w LAL w tamtym sezonie grał jako SG i był wtedy najlepszym podającym ligi nie mając piłki na wyłączność.

edit: juz chyba wiem czemu walnąłem babolca w opisie bo per pozycja opisałem Thomasa jako pierwszego, bo on tylko może grać jako PG (Facepalm).

edit2: jeżeli ludki są z tym ok to @fluber możesz tam podmienić kolejność? bo to, że IT mógłby w niektórych wariantach grać obok Magica, nie znaczy, że chce zabrać Magicowi piłkę :D :D :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi