Skocz do zawartości
lorak

wojna na ukrainie

Rekomendowane odpowiedzi

@Gregorius

0% czy tam 1% i strasza ?

"Ryzyko użycia przez Rosję taktycznej broni jądrowej przeciwko Ukrainie jest bardzo duże; gdyby do tego doszło, mogłyby zostać zaatakowane duże skupiska wojsk w pobliżu linii frontu, a także ważne punkty dowodzenia i obiekty infrastruktury krytycznej - ocenił przedstawiciel ukraińskiego wywiadu wojskowego (HUR) Wadym Skibicki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, starYfaN napisał:

Jak doszedłeś do tak daleko idących wniosków, formułując pasywno agresywne pytanie?

Normlanie to wypadało by dodać choć jedno zdanie a nie tylko link wkleić.

W dniu 23.09.2022 o 17:19, Gregorius napisał:

A pamiętaj też że nie wiadomo czy dużo tego sprzętu jest nadającego się do użytku. Przecież już obecnie mają problem ze sprzętem i wyciągają 60-70 letnie starocie. 

W dniu 24.09.2022 o 08:12, starYfaN napisał:

Jest kilka stopni magazynowania sprzętu, u ruskich chyba 4. Na razie wyciągają to, co po dekonserwacji może jechać na front.

Jak tak uważnie czytałeś to może zwróciłeś uwagę że o tym że pogrubione jest w artykule. 7 miesięcy wojny a dalej wyciągają t62 i te w miarę nowe. Jakoś z tych stojących na polu nie korzystają.

Uzupełniłem tezę o dowód.

zapamiętam sobie że teksty "dziennikarzy" WP są dowodem*. Przyda się podczas rozmów o polityce.

*od razu dodam że o ile pamiętam nie negowałem że takie składy są. Negowałem czy tak składowany sprzęt będzie do czegoś nadawał. Dziwnym trafem po 7msc liczba ruskich dzielących czołgów na Ukr jest zauważalnie mniejsza niż parę miesięcy temu.

22 minuty temu, Orus92 napisał:

0% czy tam 1% i strasza ?

Nic się nie stało żebym zmienił swoje zdanie. Gra w tchórza jak na razie. Natomiast ilość Twoich pytań na ten temat jest zdumiewająca.

Edytowane przez Gregorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej @Orus92, dzięki za ciekawe wpisy na tym wątku. BTW: dziś @Reikai stworzył równie ciekawy temat w sekcji o koszykówce: 

Może znalazłbyś czas aby i tam się wypowiedzieć...? A może w innym, pokrewnym temacie? Wiemy już co myślisz o wojnie na UKR (dzięki za dobrą robotę - coraz bardziej zaczynamy się bać zagłady nuklearnej) i o coronavirusie - nie mamy za to pojęcia co myślisz na temat NBA? Interesujesz się tym w ogóle?

Edytowane przez T+?%hZ<A<5ZZB~5L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Gregorius napisał:

Jak tak uważnie czytałeś to może zwróciłeś uwagę że o tym że pogrubione jest w artykule. 7 miesięcy wojny a dalej wyciągają t62 i te w miarę nowe. Jakoś z tych stojących na polu nie korzystają.

Są różne stopnie konserwacji. Tak jak w Polsce - utrzymanie całego sprzętu w gotowości jest wyjątkowo drogie i nieekonomiczne.

9 minut temu, Gregorius napisał:

zapamiętam sobie sobie teksty "dziennikarzy" WP są dowodem*. Przyda się podczas rozmów o polityce.

Przecież to są opracowania ukraińskie, zachodnie i ruskie raporty. Z wp jest tylko ctrl c i v.

11 minut temu, Gregorius napisał:

*od razu dodam że o ile pamiętam nie negowałem że takie składy są. Negowałem czy tak składowany sprzęt będzie do czegoś nadawał. Dziwnym trafem po 7msc liczba ruskich dzielących czołgów na Ukr jest zauważalnie mniejsza niż parę miesięcy temu.

Toczysz wojnę której nie ma. Nie piszę, czy negowałeś, czy nie. Wkleiłem link z odpowiedzią na pojawiające się pytania, czy ruska mobilizacja ma sens w ujęciu braków sprzętowych.

Prawdopodobnie inne rodzaje broni mają podobną sytuację. Jeżeli ruscy są w stanie ad hoc uzupełnić straty i formować dodatkowe jednostki - to jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, starYfaN napisał:

Są różne stopnie konserwacji. Tak jak w Polsce - utrzymanie całego sprzętu w gotowości jest wyjątkowo drogie i nieekonomiczne.

To jest oczywiste. Śmieszne jest to że w sumie piszemy o tym samym. Różnimy się tylko w ocenie co faktycznie ruscy mają w dalszych składach i czy jest możliwe szybkie wyciagnięcie  i naprawienie tego. Przy czym jeśli byli by w stanie uzupełnić ad hoc to jestem ciekawy dlaczego Twoim zdaniem tego nie robią? 7 miesięcy wojny od co najmniej 3-4 widać braki sprzętowe a mimo to jedynie co jest rzucane czołgi które były praktycznie gotowe do użycia.  Co nie zmienia faktu że ja nie widzę żeby większość generałów z zachodu wierzyła że ta mobilizacja coś zmieni w przekroju najbliższych miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magda Malinowska od nas wróciła właśnie z Krzywego Rogu, gdzie nagrywały materiał na film. Gadałem z nią teraz z pół godziny, robiły też wywiady żołnierzami z frontu. Ogólnie syf, bestialstwo, brud i PTSD.

Nigdy nie twierdziłem inaczej, ale to kontrastuje z przekazem medialnym, też tu wrzucanym. Ludzie z którymi one gadały byli wychudzeni, gadali już jak De Niro w taxi driverze, np gościu w kapocie KKK z Azova, co cały czas, że oni z chłopakami oni z chłopakami, a jak od nas Tatiana klasnęła, żeby audio z wideo potem zgrywać, to aż podskoczył

Tak wygląda szara rzeczywistość jednostek które nie są elitą, które mają gorsze uzbrojenie, zaopatrzenie itp. oni muszą kupować sprzęt za swoje. Kamizelka minimum 4000, hełm 2000. Noktowizor, żeby patrol w nocy nie był na ślepo około 25000. Terenówka też ze składek. Dobrze, że lewacy na zachodzie to nie parlamentarna lewica bo inaczej kolesie wyglądaliby jak radziecka armia w 68. Z Niemiec na Ukrainę około 40 ton wsparcia pojechało. Leki, elementy umundurowania, batony energetyczne itp. piszę tylko to o czym wiem, co szło przez znajomych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, ptak napisał:

Magda Malinowska od nas wróciła właśnie z Krzywego Rogu, gdzie nagrywały materiał na film. Gadałem z nią teraz z pół godziny, robiły też wywiady żołnierzami z frontu. Ogólnie syf, bestialstwo, brud i PTSD.

Nigdy nie twierdziłem inaczej, ale to kontrastuje z przekazem medialnym, też tu wrzucanym. Ludzie z którymi one gadały byli wychudzeni, gadali już jak De Niro w taxi driverze, np gościu w kapocie KKK z Azova, co cały czas, że oni z chłopakami oni z chłopakami, a jak od nas Tatiana klasnęła, żeby audio z wideo potem zgrywać, to aż podskoczył

Tak wygląda szara rzeczywistość jednostek które nie są elitą, które mają gorsze uzbrojenie, zaopatrzenie itp. oni muszą kupować sprzęt za swoje. Kamizelka minimum 4000, hełm 2000. Noktowizor, żeby patrol w nocy nie był na ślepo około 25000. Terenówka też ze składek. Dobrze, że lewacy na zachodzie to nie parlamentarna lewica bo inaczej kolesie wyglądaliby jak radziecka armia w 68. Z Niemiec na Ukrainę około 40 ton wsparcia pojechało. Leki, elementy umundurowania, batony energetyczne itp. piszę tylko to o czym wiem, co szło przez znajomych.

Ale to chyba wiadomo, że Ukraina używa poborowych jako mięsa armatniego ? Kałach dwa magazynki i tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojna jest romantyczna tylko na pocztówkach. To ,że ukraińskie wojsko poza elitarnymi jednostkami wygląda słabo to wiadomo. Ba nawet te elitarne jednostki jak stracą SUVA to proszą o zrzutkę.  Ale jeszcze gorzej to wygląda po stronie roysjkiej...

Ukrainskie wojsk potrzebuje wszystkiego dlatego fajne sąHIMARSY ale no brat Edgara od nas z firmy jest policjantem w Zaporożu. Oni walczą na froncie mając prywante auta na których montują karabiny maszynowe. KAmizelki sobie przekazują na zmiane. Potrzbne jest wszystko. Ale z tego co mówił to jeśli zdobęda roysjki zwiad to jedyna przewaga ,ze oni jeżdża w pojazdach wojskowych ale żrą byle co. . Mają problem z noclegami.

2 minuty temu, Sebastian napisał:

Ale to chyba wiadomo, że Ukraina używa poborowych jako mięsa armatniego ? Kałach dwa magazynki i tyle. 

Raczej pomyliłeś armie. Ukraina ponosi straty ale nie wśród poborowych tylko kiedy atakuje umocnione wioski z pojazdami opancerzonymi czołowo . A tego nie robią poborowi z kałachami.. Największe straty kiedy naprawe straty są po ok 100 osób to właśnie ataki czołgami bo wtedy idzie masa i jak atak nie pójdzie to jest naprawdę źle. Ale tak się dzieje głównie w Chersoniu bo tam Rosja ma elitę. Ukraina poborowych rzuca raczej na ługańczyków. Oni mają za mało sił by rzucać jednostki z kłaachami na silnie umocnione wioski.

Liman jest okrążony a przynajmniej sporo źródeł to powierdza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, ely3 napisał:

Wojna jest romantyczna tylko na pocztówkach. To ,że ukraińskie wojsko poza elitarnymi jednostkami wygląda słabo to wiadomo. Ba nawet te elitarne jednostki jak stracą SUVA to proszą o zrzutkę.  Ale jeszcze gorzej to wygląda po stronie roysjkiej...

Ukrainskie wojsk potrzebuje wszystkiego dlatego fajne sąHIMARSY ale no brat Edgara od nas z firmy jest policjantem w Zaporożu. Oni walczą na froncie mając prywante auta na których montują karabiny maszynowe. KAmizelki sobie przekazują na zmiane. Potrzbne jest wszystko. Ale z tego co mówił to jeśli zdobęda roysjki zwiad to jedyna przewaga ,ze oni jeżdża w pojazdach wojskowych ale żrą byle co. . Mają problem z noclegami.

Raczej pomyliłeś armie. Ukraina ponosi straty ale nie wśród poborowych tylko kiedy atakuje umocnione wioski z pojazdami opancerzonymi czołowo . A tego nie robią poborowi z kałachami.. Największe straty kiedy naprawe straty są po ok 100 osób to właśnie ataki czołgami bo wtedy idzie masa i jak atak nie pójdzie to jest naprawdę źle. Ale tak się dzieje głównie w Chersoniu bo tam Rosja ma elitę. Ukraina poborowych rzuca raczej na ługańczyków. Oni mają za mało sił by rzucać jednostki z kłaachami na silnie umocnione wioski.

Liman jest okrążony a przynajmniej sporo źródeł to powierdza

Nie, nie pomyliłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, T+?%hZ<A<5ZZB~5L napisał:

Hej @Orus92, dzięki za ciekawe wpisy na tym wątku. BTW: dziś @Reikai stworzył równie ciekawy temat w sekcji o koszykówce: 

Może znalazłbyś czas aby i tam się wypowiedzieć...? A może w innym, pokrewnym temacie? Wiemy już co myślisz o wojnie na UKR (dzięki za dobrą robotę - coraz bardziej zaczynamy się bać zagłady nuklearnej) i o coronavirusie - nie mamy za to pojęcia co myślisz na temat NBA? Interesujesz się tym w ogóle?

A Ty jakimś świadkiem Jehowy jesteś ze się tak interesujesz co kto i dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, T+?%hZ<A<5ZZB~5L napisał:

on chyba nie lamie zadnego punktu regulaminu , wiec o co ci chodzi , nie obraza innych userow , ma prawo sie wypowiadac w jakim dziale mu sie podoba .  dlaczego probujesz go uciszac , bo ma inne zdanie niz TY ????? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Sebastian napisał:

Nie, nie pomyliłem. 

Powiem ci ,ze widziałem sporo filmów puszczanych przez Rosjan z masakr jakie dokonują na Ukraińcach i nigdzie nie widziałem y to dotyczyło oddziałow atakujących z samymi kałachami. Największe jatki to śa kiedy oddziały zmechanizowane z BMP-1 i czołgami próbują czołowo zdobyć jakieś wioski które są bardzo dobrze chronione. Są słabo wyposażone jednostki jak Gwardia Naordowe,  Jak Prawy Sektor ale one jeśli są na froncie to atakują Światohirks w której stała kompania donieckich separatystów wyposażona w kałachy i trochę moździerzy. Teraz też bardziej blokują Liman niż atakują. Tak samo obrona terytorialna. Oni nie robia przęłamań. A jeśli walczą to też kiedy naprzeciwko sa antyterrości ze SBORU czy inne BARSY.

Ok jest coraz więcej potwierdzeń ,że Ukraina weszła do Jampila, Do Torske i Zarzeczne. Kto nie uciekł z Limania ten jest fizycznie okrązony ale tam jest głównie BARS i ochotnicy kozaccy z Kubania. Może trochę 216 ługańskiego. Tam na pewno nie ma regularnej armii rosyjskiej bo oni akurat tacy głupi nie są by tkwić w mieście które może zostać odcięte

Jampil wg zdjęc które widziałem przed chwilą to chyba już w całości jest ukraiński.Myślę, że rano pewnie będą tez flagi nad Limaniem.

@Sebastain Zobacz jak Ukraina unika walk ulicznych .. Każde większe miasto zdobywa zmuszając wroga do ucieczki. Każde atakowali od tyłu. Czasem zostawiali miejsce na ewakuacje wręcz tyle ,ze pod ogniem  Jedynie Wysokoplilię zdobywali dom po domu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zdajesz sobie sprawę, że Azow to Prawy Sektor? Wystarczy zobaczyć ich tatuaże. Stali się sławni po 2014 i żeby nie było przypadku wciągnięto ich w oficjalne struktury.

Ci od pickupa, kamizelek, noktowizora itd siedzą pod Chersoniem. Czyli OT naprzeciw jak to sam napisałeś rosyjskiej elity. A jak bronili wiosna Donbasu to był problem z morale i dezercjami, bo byli tym czym obecnie są ługańscy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, ptak napisał:

Ale zdajesz sobie sprawę, że Azow to Prawy Sektor

Nie do końca są to tożsame grupy. Azow ma swoje i Prawy Sektor też ale po akcji jak Prawy Sektor wyrźnął jeńców z 90 dywizji Pancernej to już ich na poważne akcje nie rzucają. Oni walczyli pod Charkowem ale tam front był takie z gatunku trochę rakiet plus od czasu do czasu wysłanie 40 ludzi z jednym BMP by symulować atak.

Oczywiście ze w maju było źle co pisałem ,ze wtedy straty sięgały od 500 do 800 zabitych dziennie.Ale teraz np Gwardia narodowa i dwie brygady Terytorialsów atakowały Liman od południa choć trudno to nazwać wielkm atakiem. Bardziej wiązanie wroga no ale naprzeciwko byli rezerwiści ochotnicy z BARSU. Raczej też coś słabego.  No i teraz w Limaniu to ja nie wiem czy jest chioć z tysiąc żołnierzy bo nawet 216 ługańscy wycofali 2 dni temu by bronił Torskie i Kremniny.

Ale za chwile może być kolejny kocioł bo Rosjanie nadal siedzą w Borowej a Ukraina wychodzi z dwóch kierunków na drogę Borowa -Swatowe- no ale tam do zamknięcia kotła nadal 25 km brakuje. No ale sprawdzałem topografię terenu. OD Kupiańska do Swatowe jest ok 45 km . Dużo dolin wzgórz małych rzeczek. Kiepskie drogi. Ale Rosja musi bronic terenu bo samo Swatowe lezy na nizinie i nie da się go obronić jeśli Ukraina zdobędzie płaskowyż

3 minuty temu Kraken na swojej stronie podał ,ze wyzwolili wioskę Nowosynowe co w sumie zakłądałem dwa dni temu i biorąc pod uwagę ukraińskie embargo to pewnie tak się stało a teraz Ukraina pewnie już jest te 5-7 km bardziej na południe lub wschód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, mistrzBeatka napisał:

on chyba nie lamie zadnego punktu regulaminu

To prawda.

Cytat

, wiec o co ci chodzi , nie obraza innych userow

Poza tym jednym przypadkiem:

Cytat

A Ty Kretyn bez lustrzanego odbicia

52 minuty temu, mistrzBeatka napisał:

ma prawo sie wypowiadac w jakim dziale mu sie podoba

To prawda.

52 minuty temu, mistrzBeatka napisał:

dlaczego probujesz go uciszac bo ma inne zdanie niz TY

Nie próbuję. Nie zamierzam. Bezpodstawny zarzut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, T+?%hZ<A<5ZZB~5L napisał:

Nie próbuję. Nie zamierzam. Bezpodstawny zarzut.

napisales znamy juz twoje zdanie = nie pisz tego wiecej , nie draz tematu . dodatkowo probujszesz wymuszac aby aby sie udzielal w innych tematach , chociaz wcale nie musi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, T+?%hZ<A<5ZZB~5L napisał:

Poza tym jednym przypadkiem:

Cytat

A Ty Kretyn bez lustrzanego odbicia

Nie siej propagandy. Sprawdź w odpowiedzi na na jaką wiadomość to było. To tutaj widzę skłonność do obrażania przez niektórych użytkowników. Nie znam się jakie zasady obowiązują w internecie, czy powinno się nadstawić drugi policzek, czy nazwać równie głupio, mimo że temat jest o czymś innym?

W realu pewnie Ci co mnie obrażali byliby tak samo odważni :D może się okaże na jakimś zlocie hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Gregorius napisał:

Różnimy się tylko w ocenie co faktycznie ruscy mają w dalszych składach i czy jest możliwe szybkie wyciagnięcie  i naprawienie tego.

Nie mam oceny, gdyż nie aspiruje do miana analityka. Wierzę, że zachód i Ukraina robią to znacznie lepiej. :)

12 godzin temu, Gregorius napisał:

Przy czym jeśli byli by w stanie uzupełnić ad hoc to jestem ciekawy dlaczego Twoim zdaniem tego nie robią?

Myślę, że czołg to nie furmanka i niezbędna jest pełna załoga, aby wprowadzić go do walki. Ale mogę się mylić.

To była odpowiedź na nagonkę, którą mityczni "my" stosują w sytuacji, w której nie odpowiada im treść serwowana na forum.

Ciebie akurat stać, aby nie podążać w tym kierunku.

Edytowane przez starYfaN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, starYfaN napisał:

Myślę, że czołg to nie furmanka i niezbędna jest pełna załoga, aby wprowadzić go do walki. Ale mogę się mylić

Tak ale jak pokazuje ostatni miesiąc to załoga czołgów składa się z żołnierzami zabranych z Floty Bałtyckiej z Brygad Rakiet Balistycznych. Rosjanie ze względu na głupotę dowódcy 1 armii Panceernej stracil iwiększosć doświadczonych pancerniaków. Podobnie jest z 90 dywizją. więc Rosjanie wciąz czołgi mają ale potem na Kupiańsk idzie fala czołgów T-90A obsługiwana przez luidzi którzy w czołgu siedzieli raptem dwa razy i to jeszcze nie na tym modelu więc czołgi spadają z drogi. Pod Kupiańskiem dwa wjechały do jeziora bo najwyrażniej kierowca czołgu nie wiedział jak się jedzie do tyłu

Tak więc załogę da się sklecić z byle czego i czasem ani jeden nie ma doświadczenia. Na dodatek Rosjanie przez lata uprawiali kanibalizm sprzętowy i często T-72 typ 89 ma pancerz aktywny gdzie połowa bloków jest zrobiona z gumy bo oryginalne albo zostały zabrane do innego czołgu albo ukradzione. Podobnie jest z cieżarówkami bo teraz Rosja rzuca na front te produkwoane w latach 60tych bo te z lat 90tych mają pokradzione rózne elementy np silniki , 

A co do frontu to czekam na zdjęcia bo na razie to już pewne ,że Jampil jest Ukraiński. Rosjanie utracili kolejny ra kontatkz BARS13 w Dobryszewie choć z tego co czytałem to tam zostałą tylko tylnia straż pewnie 100 osób . Reszta uciekła do Limania.. Ukraina toczy walki w Zarzyczne i ma większosć wioski opanowane. W Limaniu jest chaos choć Ukraina w ogóle nie atakuje miasta. W nocy Rosjanie próbowali ustawić wał ogniowy do osłony ewakuacji ale nie do końca wiaodmo czy się udało bo informacje są sprzeczne. 

A co do dzisiejszej aneksji Zaporozą Chersonia itp to tak naprawdę Rosja ma teraz konstytucyjny obowiązek wyzwolić tereny swojego kraju więc armia powinna walczyć tak długo aż zajmie cały rejon Doniecki, Zaporoski i chersoński ( ługański w teorii już mają w 99,6% opanowane). Putin zastawia pułapkę na samych Rosjan .To ich stawia w sytuacji bez wyjścia. Ale Rosjanie a przynajmniej ci z którymi rozmawiałem nie czują by Donbas był częśćią Rosji. Krym to inna bajka. Dla nich to zawsze był fragment ich terytorium. Ale nadniestrze, Osetia czy Zaporoże to dla nich jest abstrakcja i choć popierają Putina to jednak masowo uciekają z Rosji bo nie chcą walczyć i ginać za Donbas czy Chersoń 

Rosjanie podobno zaczęli przerzucać 58 armia i elementy 19 dywizji zostały rzucone by odblokować Liman ale średnio im poszło, Na dodatek w nocy Ukrana przeszłe rzękę Źrebieniec i opieruja teraz na połnoc od Troskie i odcięli drogę na Swatowe. Teraz już Rosja może tylko uciekać polami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączenia Chersonia do Rosji nie dożył pierwszy zastepca szefa chersońskiej administracji wojskowej ds bezpieczeństwa, niejaki Katerinichev. Źródła rosyjskie mówią że to efekt ataku rakietowego ostatniej nocy w Chersoń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi