NieMy 137 Napisano 28 Września 2022 Ruskie uciekają przed wysyłką na front, to nie ich wojna ale co już zajęte to zajęte... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8834 Napisano 28 Września 2022 @ Godzinę temu, RappaR napisał: Od dwóch lat Rosja nie wpuszcza Polaków do siebie A niby skąd takie info? Bo może trudniej wjechać ale problemów większych nie było @Gregorius @Hoolifan <ożliwe ,że się wyjaśniła zagadka czemu Rosjanie tak intensywnie atakowali Kupiańsk Zobaczcie na datę. Oni 21 byli w rejonie magazynów rosyjskich. A ogłosili wyzwolenie dwa dni temu. Czyli Rosjanie od 5 dni próbowali pewnie odbić stację kolejową. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RappaR 7704 Napisano 28 Września 2022 9 minut temu, ely3 napisał: niby skąd takie info? Bo może trudniej wjechać ale problemów większych nie było Z ministerstwa spraw zewnętrznych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8834 Napisano 28 Września 2022 8 minut temu, RappaR napisał: Z ministerstwa spraw zewnętrznych No to dziwne bo do fabryki w Moskwie bez problemu ode mnie jeżdzili ludzie. Polskie firmy i polscy kierowcy jeździli tam kilka razy w miesiącu. W Kaliningradzie mieliśmy duzego klienta , którego nawet odwiedziłem. Więc nie wiem co miało na myśli MSZ ale to nieprawda. Mozna bylo jeździć do Rosji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento1984 1579 Napisano 28 Września 2022 3 godziny temu, ely3 napisał: No to dziwne bo do fabryki w Moskwie bez problemu ode mnie jeżdzili ludzie. Polskie firmy i polscy kierowcy jeździli tam kilka razy w miesiącu. W Kaliningradzie mieliśmy duzego klienta , którego nawet odwiedziłem. Więc nie wiem co miało na myśli MSZ ale to nieprawda. Mozna bylo jeździć do Rosji pewnie pracujesz ze szpionami! szach-mat! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8834 Napisano 29 Września 2022 W sumie trochę cisza ostatnie 24 i gdzieś tam trafiłem na kilku analityków , którzy kupili zdjęcia satelitarne wysokiej rozdzielczości i wg nich widac kilka rzeczy. 1 - Rosjanie wysadzili mosty na małych rzeczjach np w borowej wysadzili dwa mosty lokalne i miasto jest podzelone na pół. , Podobnie jest też na innych rzeczkach miedzy Kupiańskiem a Borowa więc moim zdaniem Rosjanie juz szykują się do ewakuacji. Wczoraj popołudniu Ukraina zdobyła teren na południu od Kupirańska i resztki strefy przemysłowej ( choć wątpię czy tam byli czy to tylko wymysł propagadny rosyjskiej) Rosjanie trzymają się tylko na północ od Kupiańska w wioskach Liman Pierwszy i Spyriwka i chyba chodzi im o to by Ukraina nie połączyła obu przycziłków. Na południe wg niektórych są ok 10 km od Borowej a pod samą Borową są juz Ukraińcy ( choć tu tez widziałem info od razu skasowane ,ze tak naprawdę już Ukraina kontroluje to miasto tylko ze względu na OSPEC nie informują) 2 - Jesli chodzi o Liman to tu zdjęcia pokazują ,że sam Liman-Jampil -Dobryszewe mają sporo transzei bunkrów ale poza tymi miastami to tylko na wjeździe do Zarczyne jest jeden bardzo silny punkt obronny ale on jest od strony Limania. Od Torskie nie ma żadnej obrony. W Torskie tez nie ma bunktów ani okopów. Te są wokół Kreminy ale ale rejon pomiędzy rzekami Źrebieniec i Krasna wydaje się nie mieć umocnień . Ukraina używa niemieckich MARSÓw do minowania drogi. MARS to lepsza wersja amerykanskich HIMARSÓW . Wali 12 pociskami. Do tego Niemcy dali lepsze pociski niż AMerykanie. Ale łącznie przekazali tylko 4 wyrzutnie chyba ,że ja o czymś nie wiem Dodaktowo Ukraina nie atakuje Limania więc info od Rybara jakoby wczoraj Ukraina straciła 5 pokazdów. 70 trupó w ataku na Liman to bzdet.. Niestety Rybar ma często tendencje do ufania bezgranicznie swoich źródłom w armii więc jak ci mu powiedzią ,ze zniszczyli 200 ukraińskich żołnierzy to on to powtarza zamiast weryfikować. I potem piszę bzdury ,że Rosjanie zepchnęli w Kupiańsku Ukraińska armię do rzeki iznuszczyli cały batalion . Tylko ,ze obecnie pojawiające się zdjęcia pokazują ,że w tym czasie jak niby Rosjanie mieli potężny kontratak to Ukraina już zdobyła miasta na południu i miasteczko Pololy. Na razie ploitki o atakowaniu wioski Trosky się nie potwierdziły albo taki OSPEC funkcjonuje. Tak samo są jakieś plotki ,ze Ukraina walczy w Makiwce gdzie jest most na rzece Źrebieniec ale jak jest nie wiem Jedna korekta do tego co pisałem wcześniej, że Liman nie ma znaczenia strategicznego. Dla Rosjan jako tako nei ma. I jego zdobycie przez Ukraine nie zaskodzi wiele Rosjanom ale dla Ukrainy to inna bajka bo w tej chwili kolej z Charkowa w rejon walk praktycznie nie dochodzi. Zdobycia Limania który jest bardzo dużym węzłem kolejowym wraz z Borową gdzie moga odbudować most kolejowy sprawi ,ze transporty kolejowe z Charkowa będa mogły dochodzic regularnie. A to przyspieszy uzupełnienie zapasów przed zimową ofensyą ( jestem pewien ,że po tym co widzimy teraz Ukraina przeprowadzi kolejna dużą ofensywę pod koniec października ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reikai 4504 Napisano 29 Września 2022 szukacie już schronów czy wyjebane? :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Orus92 13 Napisano 29 Września 2022 1 minutę temu, Reikai napisał: szukacie już schronów czy wyjebane? :] Daj spokoj, ruska Onuca. 0% szans może 1% na Ukrainie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
the_secret 292 Napisano 29 Września 2022 (edytowane) 57 minut temu, Reikai napisał: szukacie już schronów czy wyjebane? :] pytanie do seniorów - Były takie akcje dystrybucji tabletek z jodkiem potasu w latach 80 gdy napięcie było większe? Edytowane 29 Września 2022 przez the_secret Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T+?%hZ<A<5ZZB~5L 457 Napisano 29 Września 2022 10 minut temu, the_secret napisał: pytanie do seniorów - Były takie akcje dystrybucji tabletek z jodkiem potasu w latach 80 gdy napięcie było większe? Mały wtedy byłem, ale pamiętam że po Czarnobylu była pita jodyna z butelki / łyżeczki (aka Lugola) #niedobre Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ignazz 8210 Napisano 29 Września 2022 Bardzo niedobre. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8834 Napisano 29 Września 2022 Godzinę temu, the_secret napisał: pytanie do seniorów - Były takie akcje dystrybucji tabletek z jodkiem potasu w latach 80 gdy napięcie było większe? Nie było ale wtedy była Obrona Cywilna na każde województwo i oni mieli coś takiego w magazynach więc jakby co to dystrybucja byłaby szybka ale to teoria . W praktyce po Czarnobylu dawali płyn lugola obowiązkowo w przychodniach każdy isę musiał zgłosić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8834 Napisano 29 Września 2022 Ciekawa sprawa bo pisałem z dwoma analitykami i obaj mi odpisali ,ze dostali wczoraj maile od Ukrańskiego Misterstwa by nie publikowali żadnych informacji , które zdobywają od żołnierzy czy lokalnych mieszkańców bo jest OSPEC na cały rejon charkowski. Zazwyczaj w takich sytuacjach trajkotały źródła rosyjskie ale tu też od wczoraj od 12 mniej więcej cisza. Nie wiem czy to oznacza pauże w działanaich czy może po prostu następuje przegrupowanie . Zdobywanie jakiś wiosek i Ukraina nie chce zbyt szybko zdradzić gdzie się przesuwają? Albo wręcz przeciwnie dostają gdzieś łupnia i nie chcą straszyć ludzi choć w to akurat mnie wierze bo wtedy Rosjanie by trąbili o sukcesie. A tak to od rana tylko słucham na Telegramie jak to Polscy najemnicy atakują Liman i że to Polacy ich pokonują a nie Ukraińcy. Walki się toczą w róznych reiwrach choć w sumie to tylko dziś prosyjski burmistrz Borowej mówił o atakach z 3 stron ( samo miasto wyglądało na całkowicie opuszczone) . Można sobie gdybać co i jak. Trolle prorosyjskie nagle tworzą narracje o bitwie pod Bastogne ( choć bardzo podobnie pisali o Bałakliji, które potem nagle padła w 8 godzin. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reikai 4504 Napisano 29 Września 2022 Wojna w Ukrainie trwa. Czwartek to 218. dzień rosyjskiej inwazji. Wojska rosyjskie stacjonujące w Naddniestrzu, separatystycznym regionie Mołdawii, przeprowadziły ćwiczenia symulujące atak z użyciem broni radiologicznej - podał kiszyniowski portal Deschide. Powołując się na komunikat rosyjskiego ministerstwa obrony, Deschide sprecyzował, że podczas ćwiczeń odbyła się również symulacja ataku bronią chemiczną oraz biologiczną. Według mołdawskiego portalu ćwiczenia w Naddniestrzu zostały przeprowadzone przez żołnierzy sił zadaniowych wojsk rosyjskich. Ratlerki Dalej straszą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8834 Napisano 29 Września 2022 31 minut temu, Reikai napisał: Wojna w Ukrainie trwa. Czwartek to 218. dzień rosyjskiej inwazji. Wojska rosyjskie stacjonujące w Naddniestrzu, separatystycznym regionie Mołdawii, przeprowadziły ćwiczenia symulujące atak z użyciem broni radiologicznej - podał kiszyniowski portal Deschide. Powołując się na komunikat rosyjskiego ministerstwa obrony, Deschide sprecyzował, że podczas ćwiczeń odbyła się również symulacja ataku bronią chemiczną oraz biologiczną. Według mołdawskiego portalu ćwiczenia w Naddniestrzu zostały przeprowadzone przez żołnierzy sił zadaniowych wojsk rosyjskich. Ratlerki Dalej straszą. W nadniestrzu stacjonuje jakieś 5 tys żólłnierzy z kiepskim sprzętem. Wątpie by tam była broń biologiczna. Na dodatek są odcięci i nie mają zaopatrzenia .Tamte siły nie mają żadnej wartości bojowej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 29 Września 2022 (edytowane) Po przekazaniu Ukrainie kilkuset czołgów, dostaliśmy od Niemiec środkowy palec w ramach rekompensaty. Ci przynajmniej zrekompensowali równowartość ~ 45 Leopardów 2A7 - 48 Merkav, lub 35 Abramsów (kasę musimy wydać w USA) @Gregorius https://tech.wp.pl/strategiczne-zlomowiska-putina-dlaczego-rosja-wysyla-do-ukrainy-stare-czolgi-t-62,6817578482735968a Edytowane 29 Września 2022 przez starYfaN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 903 Napisano 29 Września 2022 Ukraina powiedziała Mołdawii, że jak chcą to wkroczą do Naddniestrza i oddadzą je Mołdawii. Jak będę miał czas to wrzucę relacje z Krzywego Rogu. No tak kolorowo nie jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sewer 690 Napisano 29 Września 2022 (edytowane) A zaraz jeszcze wykopki. Edytowane 29 Września 2022 przez Sewer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 524 Napisano 29 Września 2022 1 godzinę temu, starYfaN napisał: Gregorius https://tech.wp.pl/strategiczne-zlomowiska-putina-dlaczego-rosja-wysyla-do-ukrainy-stare-czolgi-t-62,6817578482735968a Dziękuje czytałem ten artykuł zanim napisałeś. Czy poza tym coś chciałeś? Nie zgadzasz się z czymś co pisałem masz jakieś pytanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 29 Września 2022 30 minut temu, Gregorius napisał: Dziękuje czytałem ten artykuł zanim napisałeś. Czy poza tym coś chciałeś? Nie zgadzasz się z czymś co pisałem masz jakieś pytanie? Jak doszedłeś do tak daleko idących wniosków, formułując pasywno agresywne pytanie? W dniu 23.09.2022 o 17:19, Gregorius napisał: A pamiętaj też że nie wiadomo czy dużo tego sprzętu jest nadającego się do użytku. Przecież już obecnie mają problem ze sprzętem i wyciągają 60-70 letnie starocie. W dniu 24.09.2022 o 08:12, starYfaN napisał: Jest kilka stopni magazynowania sprzętu, u ruskich chyba 4. Na razie wyciągają to, co po dekonserwacji może jechać na front. Uzupełniłem tezę o dowód. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach