ely3 8797 Napisano 27 Września 2022 Teraz, Gregorius napisał: do Chersonia ludzie bez treningu i w okolice granicy z Ukraina koło Ługanska został przewieziony jakiś transport zmobilizowanych. plus minus 2 dni temu. No tylko wiesz jeśli Roja zmobilizowała ludzi którzy właśnie w marcu skończyli służby a tylko takich jest kilkadziesiąt tysięcy to szkoleń nie potrzebuje. Dużo zależy kto w pierwszej fali został wezwany. OCzywiście są rzeczy , których nie pojmuje 1 - Rosjanie zrobili dobrą rzecz i przerzucili Wagner do obrony rafineri pod Łysyczańskiem i do ataków na Spirne ale w to miejscu rzucili Czeczenów. Nie wiem po jakiego grzyba z uporem maniaka próbują zdobyć Bahmut zamiast rzucić tych Czeczenów do walk pod Kupyanskiem . 2 Skoro mieli już pod Spirne Wagnerowców to zakładałem ,że ktoś pilnuje brzegów rzeki wokół Kremniny. A tu nie dość ,że nikt nie pilnował to jeszcze się okazało ,że wczoraj przerzuciły oddziały z Kremniny do kontrataku na północ od Limania i teraz te miasta mają słabą ochronbę. Jak Ukraina mogła przerzucić 3-4 mosty pontonowe bez reakcji Rosjan? Zwiad już się położył. Artyleria musiała się wycofać ale teraz Ukraina musi domknąć wieko trumny. Rosja z Ługańczykami j uż cierpi na brak żołnierzy a taki kocioł byłby dla nich dramatyczny. Zabraknie im ludzi do obrony rzeki Krasna a moze i dalej Deep State podał ,że Ukraina wyzwoliła Kateryniwke i pojawiła się informacja na razie z lokalnych źródeł ,że Ukraina przejęła most na rzece Zrebieniec ale nie wiem czy w Newskie czy Maryniwce . Niemniej nieważne, który bo oto onacza praktycznie zamknięcia kotła Limańskiego choc pewniej jakieś polne drogi istnieją którymi da się jakby co uciec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reikai 4447 Napisano 27 Września 2022 Niezbyt mądry wpis Sikorskiego jak dla mnie. Wiadomo, że to robota USA pewnie, ale nie powinno się w takich chwilach palić franach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Koelner 6542 Napisano 27 Września 2022 5 minut temu, Reikai napisał: Niezbyt mądry wpis Sikorskiego jak dla mnie. Wiadomo, że to robota USA pewnie, ale nie powinno się w takich chwilach palić franach? To jest odniesienie do słów Bidena Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reikai 4447 Napisano 27 Września 2022 Według Rybara wygląda to teraz tak. Piękny kociołek się szykuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8797 Napisano 27 Września 2022 Godzinę temu, Reikai napisał: Według Rybara wygląda to teraz tak. Piękny kociołek się szykuje. Rybar to niestety średnio wiarygodny ostatnio. Ale to potwierdza też DPA . No i podobno właśnie Rosjanie pękli bo Ukraina praktycznie jest na obrzeżach Zarzyczne więc okrążenie się domklo Trzeba poczekać wiadomo ale Ukraina nie atakowała Limania i teraz ma wroga w kociołku. Pytanie tylko jakie jednostki tam utknęły i czy Rosją ma kim robić deblokade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 520 Napisano 27 Września 2022 19 minut temu, ely3 napisał: Rybar to niestety średnio wiarygodny ostatnio. Ale to potwierdza też DPA . No i podobno właśnie Rosjanie pękli bo Ukraina praktycznie jest na obrzeżach Zarzyczne więc okrążenie się domklo Trzeba poczekać wiadomo ale Ukraina nie atakowała Limania i teraz ma wroga w kociołku. Pytanie tylko jakie jednostki tam utknęły i czy Rosją ma kim robić deblokade Kolodyazi podobno zdobyte. Walki w Torske wiec siły wewnątrz otoczone. Pytanie ile tam było wojsk i na ile dobre. Mam nadzieję że UA nie będzie za wszelka cenę atakować Liman tylko rozszerzy przyczółek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DRK 317 Napisano 27 Września 2022 1 godzinę temu, Reikai napisał: Według Rybara wygląda to teraz tak. Piękny kociołek się szykuje. Może być piękny rewanż za Iłowajsk 2014. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 902 Napisano 27 Września 2022 13 minut temu, DRK napisał: Może być piękny rewanż za Iłowajsk 2014. Tyle, że wtedy Rosjanie mieli zajebiście kompetentnego dowódcę. No w sumie nie Rosjanie i nie ich generał, ale 2 ataki separów skończyły się klęską. Dopiero czołgiści na urlopie dali radę Nie pozwolą na to, aby Ukraińcy wzięli do niewoli 5000 żołnierzy. Pójdą na przełamanie nie bacząc na straty. A jak Ukraińcy dobrze wycelują artylerię to będzie masakra jak podczas 1 wojny światowej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8797 Napisano 27 Września 2022 55 minut temu, Gregorius napisał: Kolodyazi podobno zdobyte. Walki w Torske wiec siły wewnątrz otoczone. Pytanie ile tam było wojsk i na ile dobre. Mam nadzieję że UA nie będzie za wszelka cenę atakować Liman tylko rozszerzy przyczółek Wiem ,dlatego pisałem ,że są na obrzeżach Zarzyczna @ptak Myślę,że tam nie ma 5 tys. Na pewno są 13 i 16 batalion BARS , 209 batalion ługański. Jakies kompanie ochotników z Kubania. Pewnie Ługańczycy rzucili na wzmocnienie jakies dodatkowe oddziały. Regularnych Rosjan jest tam niewiele może z 200 żołnierzy ze 144 dywizji. Całościowo to tam jest między 1,5 a 2 tys. Gdyby tam było 5 tys to by nie zwinęło się wszystko w dwa dni bo atak od półnoicy priowadzi jedna 25 brygada spadochronowa. OK to elitarna jednostka dobrze wyposażona. Ma wsparcie polskich KRabów i niemieckich PZH 2000 ale mimo wszystko nie dałaby rado tak łatwo złamać obrony 5 tys.. Rosjanie nie beda się zabijać by wyzwolić rezerwowe jednostki. To nie Wysokopilia gdzie zamknięto 2kompanie spadochroniarzy i wtedy za punkt honoru spadochroniarze postanowili uratować kolegów. Tu jeśli bedzie kocioł to rosjanie wycofają się na linię rzeki Krasna bo tam pewnie jest szykowana główna linia obrony Na północy raczej też już się Rosjanie cofają bo sa plotki ,ze w Borowej już są Ukraińcy .. W tej chwili już nie bardzo jest co bornić i musza się cofać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
memento1984 1577 Napisano 28 Września 2022 8 godzin temu, Koelner napisał: To jest odniesienie do słów Bidena Ribbentrop-Molotov pact 2022 incomin' -> "hold my beer" (polski nurek z podwodnymi bayaktarami, probably) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8797 Napisano 28 Września 2022 Historia upadku Limania w 5 dni Gdzie mapa jest dość konserwatywna jeśli chodzi o postęp ukraińskiej armii. Zielona dolina wczoraj była potwierdzona filmem. Cały teren który trzymają Rosjanie jest płaski. A Ukraina siedzi na płaskowyżu 50 metrów wyszym. Oni teraz jak walec ich rozjechali. Na dodatek w nocy pojawiło sie info ,że Ukraina walczy w środku wioski Torske i zdobyła Jampil. Cieżko to potwierdzić ale trzeba założyć ,że Liman jest okrążony . Tak naprawdę Ukraina powinna teraz zabezpieczyć sobie flanki przez zdobycie rejonu Kremniny jak i pójść na północ w kierunku Swiatowe by zrolować cały front aż do granicy z Rosją Ja wciąż zakładam ,że Rosja siły przerzucone spod Charkowa ustawiła wokół Swatowe i stworzyła jakąś linię obrony. Bo mimo wszystko większość 2 korpusu Ługańczyków nie brała udziału w walkach. 11 korpus który mocno oberwał pod Bałakliją też nie. @Gregorius Ten filmik ze zmobilizowanym to prawda ale kolo został rozpoznany jako więzień z rejonu Moskwy. Więc wiesz to ,że rzucili więźniów jako mięso armatnie bez przeszkolenia to akurat żadna strata.. Ale normalnie mobilizowanych raczej nie rzucą bez szkolenia . Mimo wszystko jednak aż takimi amatorami nie są Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8797 Napisano 28 Września 2022 Garść przemyśleń porannych. 1 - Pogoda na Ukrainie jest taka ,że pada od kilku dni i małe rzeczki stały się większymi potokami co może spowolnić ukraiński marsz ku Swatowe ale pewności nie mam 2- Rosjanie z jakiegoś dziwnego powodu próbują odbić za wszelką cenę Kupiańsk i Petropaliwkę. Dzień w dzień rzucają oddziały ale o ile w pierwszych dwóch dniach były to ataki wsparte czołgami o tyle teraz to są głównie ataki piechoty z lekkim wsparciem artylerii. Nie mogę tego zrozumieć bo Rosjanie traca tam dziennie ponad 100 osób ( sa raporty ,ze ginie tam ponad 200 osób. wielu rannych , którzy trafiają do niewoli). Osobiście widziałem filmy z dwóch takich ataków i to była jatka. Nie mam pojęcia co oni takiego zostawili w Kupiańsku ,że próbują to w taki desperacki sposób odbić. No chyba ,że głównym celem jest spowolnienie ofensywy 3 - Nie wiem dlaczego Rosjanie cały czas atakują Bahmut a jednocześnie mają za mało ludzi by obronić Liman oraz cały rejon Kreminy . PRzez to padła im rubież na rzećę Zrebieniec bo skoro Ukraina jest już po drugiej stronie to może sobie spokojnie zrolować wszystko aż do Swatowe 4 - Zastanawiam sie jakimi siłami Rosja dysponuje. Tam jeszcze 2 miesiące temu była 41 armia pomniejszona o zmasakrowaną 90 dywizję pancerną i 74 gwardyjski pułk zmotoryzowany , który jak pamiętamy miał pecha forsowac dwa razy rzekę pod Bilohoriwką i stracił ok 100 pojazdów i kilkuset ludzi. Ale nie wiem gdzie one teraz są.,. Wokół Charkowa walczyły korpusy 11 ( z Floty Bałtyckiej) i 14 ( z Floty Północnej). Wiadomo ,ze oba poniosły spore straty ale to nadal była duża siła. O 14 słuch zaginął. A 11 niby broni rejonu na północ od Kupiańska. Logika podpowiada ,że Rosja walczyła by zyskać na czasie i zbudowac nową linię obrony tak jak kiedyś Ukraina fortyfikowała rejon Siwiersk-Bahmut po upadku Popasnej i też dramatycznie walczyli przez kilka tygodni. Tak naprawdę utrata Limania dla Rosjan nie jest dramatyczna. Gorzej jesli tam stracą oddziały i zabraknie im sił by obronić Kremnine. Bo akurat upadek tego miasta implikuje wiele rzeczy np całkowite odsłonięcie Lisiczańska i prawie pewną utratę tego miasta. Na dodatek pozwala atakować Rubiżne , które jest z kolei kluczem do Siewierodoniecka. Rosjanie się wykrwawili przez ostatni tydzień. Pytanie tylko po co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DRK 317 Napisano 28 Września 2022 Może mógłby ktoś wrzucić ile procent (np w przedziałach 10-15%, 45-50%) terenów obwodów donieckiego, ługańskiego, chersońskiego, zaporowskiego, charkowskiego kontroluje obecnie Ukraina? Mogą być dane z przed kilku dni bo wiadomo że o bieżące najaktualniejsze dane trudno lub mogą być jeszcze niepewne. Raz na tydzień takie coś wrzucić i mielibyśmy jeszcze lepszy pogląd jak przesuwa się front. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 520 Napisano 28 Września 2022 56 minut temu, ely3 napisał: Tak naprawdę utrata Limania dla Rosjan nie jest dramatyczna. Gorzej jesli tam stracą oddziały i zabraknie im sił by obronić Kremnine. Bo akurat upadek tego miasta implikuje wiele rzeczy np całkowite odsłonięcie Lisiczańska i prawie pewną utratę tego miasta. Na dodatek pozwala atakować Rubiżne , które jest z kolei kluczem do Siewierodoniecka. Rosjanie się wykrwawili przez ostatni tydzień. Pytanie tylko po co? To jest dobre pytanie na które można snuć różne przypuszczenia. Wszystko zależy na ile docenimy dowództwo RUS armii i informacje o ręcznym zarządzaniu Armii przez putina. Ja osobiście myślę że Liman,Bahmut i Kupiansk jest spowodowany trzema powodami. 1) Czekanie że coś się zmieni po aneksji . Straszenie bronią masowego zniszczenia itd. Widać że ta kartą będą grali. Co oznacza opóźnienie maksymalnie postępów w oczekiwaniu na początek, Października. 2) Upadek Limania, Chersonia, Kupianska byłby kolejna strata wizerunkową na która Putin nie może pozowlic. Stąd odgórna decyzja o próbie odbicia Kupianska i utrzymania reszty za wszelka cene. Pod Bahmutem zostały zaangażowane za duże siły , za długo próbują żeby teraz zrezygnować. To było by z punktu widzenia morale i PR jeszcze gorsze niż strata LImania. 3) Być może ma to naprawdę opóźnić jak najbardziej sukcesy UA dając czas na przygotowanie obwodów i ewentualnego ataku np. z Białogrodu jeszcze raz na Charków. W teorii ruscy mogą dalej mieć duże siły choć ja coraz mniej wierze w magazyny ze sprzętem. Ogólnie mam wrażenie że stan ruskiej armii jest jeszcze gorszy niż myślimy i szybko nie da się tego zmienić. Te przesuwania wojsk to jakieś próby doraźne spełnienia życzeń góry. Dla mnie pytanie brzmi jak szybko to się może dla nich poprawić. Ja już widziałem gdzieś szacunki że ruscy użyli (lub stracili w magazynach z amunicja) 30-40 letnie zapasy amunicji . Nie wiem czy to prawda ale może się okazać że ruscy nie mają zapasów żeby dotrwać do wiosny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8797 Napisano 28 Września 2022 Ługański to 99.9% bo obecnie Ukraina odzyskała 2 wioski i kilka wzgórz. Donieck to jest ok 50% ale tu nie pamiętam czy chodzi o 50% rejonu przed 2014 czy przed inwazją. Charków to obecnie jest niecałe 6% ale tu będzie zero w ciągu kilku dni Chersoń to ok 80% Zaporoże ok 65% ale jeśli chodzi o ludność to nawet nie 40% Mikołajów to chyba 3 % pod kontrolą Rosjan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorius 520 Napisano 28 Września 2022 (edytowane) 12 minut temu, ely3 napisał: Donieck to jest ok 50% ale tu nie pamiętam czy chodzi o 50% rejonu przed 2014 czy przed inwazją. Patrząc na mapę to chyba 50% z przed Inwazji. Do potwierdzenia. ruscy uciekają z Limania. W dalszym ciągu słabo potwierdzone. Tweet skasowany na razie. Edytowane 28 Września 2022 przez Gregorius Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8797 Napisano 28 Września 2022 6 minut temu, Gregorius napisał: Patrząc na mapę to chyba 50% z przed Inwazji. Do potwierdzenia. ruscy uciekają z Limania. W dalszym ciągu słabo potwierdzone. Raczej jednak sprzed 2014.. Co do Limania to nie bardzo wiem któredy moga uciekać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ely3 8797 Napisano 28 Września 2022 @Gregorius Wiesz ja widziałem rano zdjęcia na których ukraińskie patrole wchodziły do miasta ale nie jestem ekspertem by zlokalizować czy to na pewno był Li,man . Jest kilka źródel ,że się niektóre oddziały ochotnicze poddały. Są źródła ale nie jakies super wiarygodne i to z obu stron, które potwierdzają rpzegrupowanie ale ja bym poczekał. To znaczy nie wierze by do końca dnia Liman nie padł . Tak samo jak Zarzyczne i Torskie ale poczekajmy. Są też raporty już trochę bardziej wiarygodne ,że Ukraina weszła do wiosek , które sa na obrzeżach Borowy oraz ,że wczoraj wieczorem podeszli z dwóch stron pod inny Liman tzw Perski który leży na północ od Kupianska. Trochę gorzej wygląda pod Chersoniem bo tam od 2-3 dni Ukraina kompletnie stanęła a nawet sa raporty,ze wycofała się z niektórcyh wysuniętych pozycji. Ale też co ważne zmienili system obrony pod Odessą i dziś w nocy i wczoraj wieczorem zestrzelili wszystkie Irańskie drony plus dwie rakiety wymierzone w miasto. Podobnie pod Mikołajowem zestrelili kilka dronów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrzBeatka 601 Napisano 28 Września 2022 16 godzin temu, Reikai napisał: Wielka Brytania zapowiedziała że bez konsultacji z NATO sama uderzy w Rosję, jeśli ci użyją ABC. USA wysłało informacje do Rosji z tym co zrobia, jeśli ci użyją bomby. Myślę, że na początku wojny można było się zastanawiać czy zachod nie spęka, ale dziś na pewno można być pewnym ze reakcja będzie stanowcza, może nie zbombardowanie Moskwy sle już flota myślę na pewno. to oczywiste ze na belkot ruskich o atomie musza odpowiedziec tym samym , jednak nie wydaje mi sie zeby zaryzykowali londyn dla jakiegos kijowa czy innego miasta , biorac pod uwage jakiew europie mamy zageszczenie ludnosci na stosunkowo malym terenie , z tego powodu zaden europejski kraj nie zaryzykuje wlasciwie calkowitej anihilacji , przeciez uk w przypadku wojny atomowej przestaloby istniec , rosja to wielki kraj i niestety zawsze beda mieli skrawek nie skazonego terenu do zycia , my w europie nie mamy takiego luksusu , wiec imo jedynie usa byloby stac aby isc w wojen na przetrwanie . btw . usa pieka conajmniej dwie pieczenie , oslabiaja rosje i oslabiaja ue , moze i z niemcami nam historycznie nie po drodze ale to szwaby sa glowna gospodarka ue i oni napedzaja reszte , slabe niemcy = slaba unia , podstawa wlasciwie kazdej gospodarki sa tanie surowce ja napedzajace , przed wojna gospodarka ue miala weglowodory tylko 2 razy drozsze niz w usa , w tej chwili ten stosunek wynosi juz 5 do 1 , przy takiej drogiej energii jak my wogole mamy konkurowac z gospodarka usa ?????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 821 Napisano 28 Września 2022 Godzinę temu, Gregorius napisał: Te przesuwania wojsk to jakieś próby doraźne spełnienia życzeń góry. To efekt "krótkiej kołdry" i taktyki Ukrainy, która genialnie to wykorzystuje. Pomijając to, relokacja wojska powoduje, że na czas przemieszczeń nie ma go na froncie. Co ciekawe, Ukraina zawsze wykorzystuje/wykorzystała luki powstałe po relokacji i wzmocnieniu np południa, błyskawicznie rujnując ruskich na froncie północnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach