julekstep 12223 Napisano 24 Października 2021 Teraz, jack napisał: Ty zacząłeś odbierając prawo do zwracania uwagi na nieprawidłowości (chyba wszystkie) przez potomków (a nawet niekoniecznie) ludzi, którzy wykorzystywali innych. ja się tylko odniosłem do frazy 'własne pieniądze' (to o czym piszesz to element sub-wątku z Pablem) mogłeś nie zrozumieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artlan 760 Napisano 24 Października 2021 20 godzin temu, starYfaN napisał: W 2007, a obowiązuje od 2009, bo referendum we Francji i Holandii odrzuciło pierwowzór. Co nie zmienia faktu, że integracja nastąpiła przed wejściem Polski do EU, a nie po. Jak rozumiesz to inaczej, to, no cóż. Owszem, ale to dopiero Traktat Lizboński zrobił z UE quasi państwo. Zresztą wcześniej Kaczyński z kolegami należeli do AWS, którego przedstawiciele negocjował nasze warunki wejścia do UE. Cytat Są całe narody, które mają dość lex ślimak, lek banan, lex korporacje sponsorujące partie EU. Co nie zmienia faktu, że sugerowanie, że UE zrobiła ze ślimaka rybę jest nieco infantylne. Ślimak jest traktowany na podobnych zasadach jak ryby na użytek jednego aktu prawnego (fikcja prawna jakich wiele, przecież u nas są podobne rozwiązania i jakoś nikt się nie czepia). Cytat GB np pier......ła dopłacać do coraz większej dominacji Niemiec. No i widać jak na tym wyszła. Cytat O widzisz, czyli można identycznie wybierać sędziów Ale Niemcy nigdy nie robili gównoburzy, że u nas sędziów TK wybiera parlament. Cytat TK może zasądzać identyczne wyroki i za naśladownictwo można też zabrać w dowolnej chwili Polskie pieniądze. Nie identyczne, bo dotyczyły różnych sfer (u nich emisja obligacji, u nas organizacja wymiaru sprawiedliwości czyli zagadnienie nieco bardziej doniosłe). Natomiast faktycznie w obu orzeczeniach pojawił się problem z zagadnieniem gdzie jest granica pomiędzy kompetencjami UE i jej organów oraz kompetencjami ustawodawcy krajowego. O ile sama idea kontroli praworządności przez TSUE jest moim zdaniem słuszna, o tyle pytanie jak daleko powinna ona sięgać przy obecnym stanie prawnym. Z jednej strony nie podoba mi się co PiS odpierdala i wiem, że nie mają dobrych intencji, ale z drugiej strony kompetencje TSUE są obecnie zbyt ogólnie określone żeby aż tak głęboko ingerować w nasze reformy. Rozwiązaniem tej kwestii powinno być doprecyzowanie postanowień traktatowych (zresztą nie tylko w tej sferze). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RappaR 7704 Napisano 24 Października 2021 Może mi ktoś wyjaśnić ile miliardów euro zyskała Polska dzięki dobrym relacjom rządu Tuska i ile miliardów euro straciła Polska dzięki złym relacjom rządu Morawieckiego na konkretnych przypadkach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artlan 760 Napisano 24 Października 2021 6 minut temu, RappaR napisał: ile miliardów euro straciła Polska dzięki złym relacjom rządu Morawieckiego na konkretnych przypadkach? Jest blisko stracenia 57 mld euro. W sumie ciekawe by było jakby rzeczywiście to stracili i porządzili kilka lat bez tych pieniędzy. Wówczas mielibyśmy dobre porównanie z rządami Tuska, który rzekomo sprzedał nasz kraj Niemcom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 24 Października 2021 15 minut temu, Artlan napisał: Wówczas mielibyśmy dobre porównanie z rządami Tuska, który rzekomo sprzedał nasz kraj Niemcom. Ale najpierw sprzedał nasz kraj postkomunistom i tajnym agentom, licząc głosy (i bojąc się o własną du.ę). Niemcom tylko to co zostało Z kronikarskiego obowiązku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RappaR 7704 Napisano 24 Października 2021 44 minuty temu, Artlan napisał: Jest blisko stracenia 57 mld euro. Podobnie jak od 6 lat przejęcia sądów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fluber 10385 Napisano 24 Października 2021 Godzinę temu, RappaR napisał: Może mi ktoś wyjaśnić ile miliardów euro zyskała Polska dzięki dobrym relacjom rządu Tuska i ile miliardów euro straciła Polska dzięki złym relacjom rządu Morawieckiego na konkretnych przypadkach? Poza Turowem to pewnie nie ma różnicy. I nie wiem czy bylibyśmy do przodu gdybyśmy zamknęli kopalnię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jack 1901 Napisano 24 Października 2021 30 minut temu, starYfaN napisał: Ale najpierw sprzedał nasz kraj postkomunistom w Magdalence, są nawet zdjęcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 24 Października 2021 13 minut temu, jack napisał: w Magdalence, są nawet zdjęcia W Sejmie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artlan 760 Napisano 24 Października 2021 40 minut temu, starYfaN napisał: Ale najpierw sprzedał nasz kraj postkomunistom i tajnym agentom, licząc głosy (i bojąc się o własną du.ę). Niemcom tylko to co zostało Z kronikarskiego obowiązku. Czy ty zatrzymałeś się w okolicach 2007 roku? To wtedy modne były wypominanie rzekomego absurdu lex ślimak oraz mit rządu Olszewskiego. Jeżeli ktoś się nabiera na jedno albo drugie w 2021 roku to serio nie wiem co mu odpisać. Przecież z rządu Olszewskiego to nawet Ziemkiewicz i Semka sobie kpią (a postkomuchami bym ich nie nazwał). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 24 Października 2021 7 minut temu, Artlan napisał: Czy ty zatrzymałeś się w okolicach 2007 roku? To wtedy modne były wypominanie rzekomego absurdu lex ślimak oraz mit rządu Olszewskiego. Jeżeli ktoś się nabiera na jedno albo drugie w 2021 roku to serio nie wiem co mu odpisać. Przecież z rządu Olszewskiego to nawet Ziemkiewicz i Semka sobie kpią (a postkomuchami bym ich nie nazwał). Tak, czytając nasze posty, to ja się zatrzymałem, a Ty ostro idziesz do przodu. Tak trzymaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artlan 760 Napisano 24 Października 2021 Teraz, starYfaN napisał: Tak, czytając nasze posty, to ja się zatrzymałem, a Ty ostro idziesz do przodu. Tak trzymaj To ty wyciągasz tematy, które były orane już kilkanaście lat temu. To mniej więcej tak jakbym ja teraz wyciągnął TW Balbina albo Maybacha Rydzyka. Swoją drogą - gdyby taki Antoni Macierewicz faktycznie dostał nieograniczoną władzę lustrowania każdego polityka to pewnie taki przykładowy Józef Oleksy nie mógłby pełnić funkcji publicznych w III RP. Jednocześnie jednak mielibyśmy w polityce pełno współczesnych Misiewiczów i innych Obajtków. Czy to na pewno byłoby takie korzystne dla kraju? Co zabawniejsze jeden z bliskich współpracowników Macierewicza też okazał się TW, a PiS nie miał żadnego problemu powierzać ważne stanowiska byłym komunistycznym aparatczykom (czasem się tłumaczył na zasadzie ,,ale mój komuch jest lepszy niż twój!''). Zresztą SLD dwa razy wygrał demokratyczne wybory, wprowadził nas do UE i daleko mu było do partii komunistycznej. Z drugiej strony w takich Czechach do dzisiaj działa sobie partia jawnie komunistyczna i eurosceptyczna i partia ta dostaje więcej poparcia niż Konfederacja w Polsce. xD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 24 Października 2021 9 minut temu, Artlan napisał: To ty wyciągasz tematy, które były orane już kilkanaście lat temu. To mniej więcej tak jakbym ja teraz wyciągnął TW Balbina albo Maybacha Rydzyka. Swoją drogą - gdyby taki Antoni Macierewicz faktycznie dostał nieograniczoną władzę lustrowania każdego polityka to pewnie taki przykładowy Józef Oleksy nie mógłby pełnić funkcji publicznych w III RP. Jednocześnie jednak mielibyśmy w polityce pełno współczesnych Misiewiczów i innych Obajtków. Czy to na pewno byłoby takie korzystne dla kraju? Co zabawniejsze jeden z bliskich współpracowników Macierewicza też okazał się TW, a PiS nie miał żadnego problemu powierzać ważne stanowiska byłym komunistycznym aparatczykom (czasem się tłumaczył na zasadzie ,,ale mój komuch jest lepszy niż twój!''). Zresztą SLD dwa razy wygrał demokratyczne wybory, wprowadził nas do UE i daleko mu było do partii komunistycznej. Z drugiej strony w takich Czechach do dzisiaj działa sobie partia jawnie komunistyczna i eurosceptyczna i partia ta dostaje więcej poparcia niż Konfederacja w Polsce. xD Temat dotyczył targowicy 2,0 z wtorku i czwartku. A rudy pojawił się jako przystawka. Tak więc ten. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jack 1901 Napisano 24 Października 2021 Godzinę temu, starYfaN napisał: W Sejmie. Serio? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 24 Października 2021 2 minuty temu, quevas napisał: kiedy tata tłucze mamę, a syn donosi na niego policji i stawia przed sądem, mamy rodzinną odmianę "targowicy", zdaniem Czcigodnego ? Nie, ale jak syn łże, oby dostać parę groszy na koks, to jest rodzinna wersja targowicy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
julekstep 12223 Napisano 24 Października 2021 48 minut temu, quevas napisał: krytyka sposobu pozyskania, nie zmienia uznanej powszechnie struktury własności zwłaszcza gdy krytycy znajdują się w pozycji petenta lub klienta i zwyczajnie nie wypada im zabierać głosu ale rozumiesz ze struktury wlasnosci - powszechne na calym swiecie - tworzyli ci, ktorzy zdobyli dominujaca pozycje na wyzysku innych? wiec to ze x lat temu zachodniaki brutalnie kolonizowaly swiat jest mocno powiazane z tym ze dzis idac do sklepu po buty julek ma z grubsza wybor miedzy niemieckim adidasem a amerykanskim nikem - gdzie nie jest zaskoczeniem ze tak jak ich przodkowie tak dzis niemiecki Helmut czy amerykanski John nie ma problemu z brutalnym wykorzystywaniem innych w celu utrzymania pozycji dominujacej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 24 Października 2021 32 minuty temu, quevas napisał: a jeśli policja już wcześniej potwierdziła zasadność zgłoszenia, a sąd wydał stosowne wyroki zobowiązujące awanturnika do uspokojenia się i zadośćuczynienia ? Problem pojawia się gdy sąd każe policji wymusić fabrykowanie dowodów i fałszowanie zeznań, aby osiągnąć osobiste korzyści. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artlan 760 Napisano 24 Października 2021 2 godziny temu, starYfaN napisał: Temat dotyczył targowicy 2,0 z wtorku i czwartku. A rudy pojawił się jako przystawka. Tak więc ten. Pytanie tylko kto tutaj jest tak naprawdę targowicą. Zasada ,,sprawy wewnętrzne załatwiamy w kraju a nie wywlekamy za granicę'' jest może i słuszna, ale w krajach gdzie jest normalna debata publiczna. U nas PiS kompletnie zaorał merytokrację, obniżył standardy debaty publicznej, ma generalnie w dupie zasady prawidłowej legislacji i demokrację parlamentarną jako taką. W takiej sytuacji ja się za bardzo nie dziwię postawie obecnej opozycji (pomijam jakieś Spurki i inne Jachiry). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
starYfaN 824 Napisano 24 Października 2021 (edytowane) 58 minut temu, Artlan napisał: Pytanie tylko kto tutaj jest tak naprawdę targowicą. Zasada ,,sprawy wewnętrzne załatwiamy w kraju a nie wywlekamy za granicę'' jest może i słuszna, ale w krajach gdzie jest normalna debata publiczna. U nas PiS kompletnie zaorał merytokrację, obniżył standardy debaty publicznej, ma generalnie w dupie zasady prawidłowej legislacji i demokrację parlamentarną jako taką. W takiej sytuacji ja się za bardzo nie dziwię postawie obecnej opozycji (pomijam jakieś Spurki i inne Jachiry). Ja uważam dokładnie odwrotnie, tylko nie patrzę przez pryzmat sympatii politycznych bo ich nie mam (mam podstawy by niespecjalnie lubić pis, przynajmniej parę osób). A celowe osłabianie Polski na arenie międzynarodowej, w tym finansowo (co dotknie wszystkich Polaków), jest targowicą 2,0 niczym więcej. Powiedzieć, że to było słabe, to jak nic nie powiedzieć. To nie był interes Polski. Edytowane 24 Października 2021 przez starYfaN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jack 1901 Napisano 24 Października 2021 A właściwie to dlaczego teraz nie przyjmujemy tych ludzi co szturmują granice? Pytam nie o prawdziwy powód, bo ten znam ale o przekaz dla półgłówków. Najpierw mieli nieść choroby, potem mieli to być młodzi silni mężczyźni, którzy mieli gwałcić nasze córki i wysadzać się w kościołach. Ostatnio mieli nam gwałcić zwierzęta domowe. Tyle, że na tej granicy sporo bab z dziećmi. Czy teraz nie przyjmując uchodźców walczymy z reżimem Łukaszenki? Bo chyba nie bronimy Niemców przed zalewem pijawek chcianych się przyssać do ich socjala? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach