kore 629 Napisano 19 Wrzesień (edytowane) 3 godziny temu, rw30 napisał: bardziej chodzilo mi o to ze szokuje mnie ze takie cos pozwolono w ogole zastrzec - to prawie tak jakby jakis jeden rzeznik zastrzegl sobie produkt 'kiełbasa', WTF, kto tam siedzi w tym urzędzie patentowym (czy innym, wydaje mi się że urząd patentowy to trochę od czego innego?) , już nawet mniejsza za ile Wszystko można zastrzec, jeśli masz dobre argumenty i nie ma w tym nic dziwnego. "Kiełbasa" to nie "Skarb Kibica". Z prostej przyczyny; pierwsze to zwykłe słowo, drugie hasło, mogące być znakiem towarowym. Spójrz zresztą na inne zbitki "zwykłych słów", jak Just Do It, czy choćby gamingowe For The Players. Skarb Kibica jest hasłem zastrzeżonym od wielu lat. Pracowałęm troche w różnych mediach i zawsze zagwozdką było dla nas, jak nazywać w danej gazecie tego typu wydawnictwa. ps. i są różne drogi do zastrzeżenia swojej "własności intelektualnej". Urząd Patentowy jest tylko jednym ze sposobów. Edytowane 19 Wrzesień przez kore Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
han solo 157 Napisano 19 Wrzesień "Skarb Kibica" (swoją drogą genialny tytuł) jest wydawany przez Przegląd już od 1957 roku i sama nazwa to ich pomysł. A to, że ludzie zaczęli tak samo nazywać wszystkie publikacje w tym stylu to inna sprawa. Podobnie jak pokolenie naszych rodziców mówiące na każde obuwie sportowe adidasy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rw30 3514 Napisano 19 Wrzesień ok, jesli to przeglad sportowy via axel springer to jakos moge sie z tym pogodzic, pierwsze skarby kibica pamietam wlasnie z przegladu (choc nieco pozniej niz 1957), wiec moze cos jest na rzeczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 521 Napisano 19 Wrzesień Ja z Tempo, pomarańczowy karto jako okładka. Moje pokolenie mówi adidasy do tej pory na wszelkiego rodzaju sneakersy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys 321 Napisano 23 Wrzesień W dniu 19.09.2019 o 13:56, Piotr Zarychta napisał: Urząd patentowy zastrzega nie tylko patenty, ale też znaki towarowe. Skarb Kibica zostął zastrzeżony jako znak towarowy Dziwna sprawa, jak ja się dowiadywałem kilka lat temu, to nie da się zastrzec słó potocznie występujących w języku polskim, chciałem być pewny, że nikt mi nie wyskoczy, że sklep koszykarski to nazwa zastrzeżona. Nie wiem jak można zastrzec skarb kibica, jeśli zastrzegają to jako znak towarowy to powinno się móc używać dalej sformułowania. Jesteś pewien, że nie możesz napisać skarb kibica? może zastrzeżone jest tylko jakby logo graficzne z tym sformułowaniem? Pytam, bo sam jestem ciekaw jak to jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptak 521 Napisano 23 Wrzesień Można, skoro oni zaczęli jako pierwsi w Polsce wydawać taka gazetę. Tak jak nie można wydawać gazet Sport. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zarychta 96 Napisano 23 Wrzesień Kilka linków: https://www.pb.pl/skarb-kibica-od-poczatku-327593 https://www.pb.pl/presserwis-axel-springer-bierze-przeglad-sportowy-w-zamian-za-pisma-kobiece-377918 Patrząc na ten drugi wygląda jakby Skarb Kibica był ich tytułem prasowym. A co za tym idzie wygląda jakby to miało sens. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andy13 818 Napisano 23 Wrzesień 2 godziny temu, Piotr Zarychta napisał: Patrząc na ten drugi wygląda jakby Skarb Kibica był ich tytułem prasowym. Pewnie jest tak, jak napisałeś. Skarb ma nawet osobną cenę. Jak ktoś korzysta z ich aplikacji, to w dzień publikacji, inaczej niż w kiosku, można kupić tylko regularny Przegląd Sportowy lub tylko Skarb Kibica. O ile mnie pamięć nie myli SK kosztuje wtedy 5 zł, a Przegląd Sportowy ma swoją standardową cenę 3 zł. Ciekawe w sumie, że w nie można kupić Skarbu Kibica osobno w wersji papierowej (przynajmniej ja się z czymś takim nie spotkałem). Już w środę kolejna szansa, żeby to sprawdzić, bo będzie SK o PLK w męskim i damskim wydaniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zarychta 96 Napisano 8 Październik Jako, żę takie pytania się pojawiały w tej dyskusji, to informuję, że zrobiliśmy dodruk pierwszego numeru Magica i jest dostępny w naszym sklepie internetowym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mich@lik 47 Napisano 8 Październik Kiedy wysylka numeru 4? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zarychta 96 Napisano 8 Październik @Mich@lik w przyszłym tygodniu poniedziałek, najpóźniej wtorek. Obecnie magazyn znajduje się na taśmie w drukarni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mich@lik 47 Napisano 8 Październik Dziekuje @Piotr Zarychta fajnir by bylo gdybyscie tu podawali zawzze info kiedy wysyłka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zarychta 96 Napisano 8 Październik @Mich@lik za każdym razem przy nowej okładce jak jest dostępna na stronie, są daty wysyłek. A tutaj nie chcę przesadzać ze spamowaniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zarychta 96 Napisano 11 Październik Wersja cyfrowa Skarbu Fana jest już dostępna w aplikacji 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andy13 818 Napisano 11 Październik 5 godzin temu, Piotr Zarychta napisał: Wersja cyfrowa Skarbu Fana jest już dostępna w aplikacji Już kupiłem 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andy13 818 Napisano 11 Październik Elegancko to wygląda, dobrze się czyta. Nic lepszego w Polsce przed sezonem NBA nie będzie. Tylko... tego Brada Stevensa nie musieliście zatrudniać jako trenera Brooklyn Nets BTW, fajnie, że apka obsługuje podział ekranu. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lucas 1361 Napisano 11 Październik Tę wersję cyfrową da się wrzucić na Kindle czy trzeba się męczyć z telefonu/laptopa? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zarychta 96 Napisano 12 Październik @Lucas telefon lub tablet 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lucas 1361 Napisano 12 Październik Ech, dzięki. @rw30 Nie wiem co w tym śmiesznego. Na Kindle się dużo wygodniej czyta obszerne teksty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Zarychta 96 Napisano 12 Październik @Lucas przetestuj sobie na numerze 0. Jest darmowy w aplikacji. Zobaczysz jak Ci się czyta na tablecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach