Skocz do zawartości
kore_old

Futbol europejski

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Qcin_69 napisał:

nawet ciekawe porównanie do Dyskobolii, ale odnosze wrażenie ze wynika głównie z porównania wielkości stadionu i tego, ze w obu rządzą ponadprzeciętni biznesmeni, poza ttm jest jednak spora różnica.

Porównanie wynika z tego, że cała ta trójka opiera/ła się na jednym podmiocie.

Grodzisk ma jakieś 15 tysięcy mieszkańców, Częstochowa 220 tysięcy

W Gliwicach jest ~173 tys a Piastowi nikt praktycznie nie kibicuje, gdyż miastem rządzi Górnik Zabrze. Bez znaczenia liczba mieszkańców, ważniejsza jest liczba kibiców.

Częstochowa chce inwestować w Raków (stadion) ale te sukcesy przyszły dla nich zbyt szybko i jako misto nie są na to przygotowani.

Nie ma żadnej gwarancji nowego stadionu, sam Świerczewski mówił niedawno o tym.

7 godzin temu, Qcin_69 napisał:

Rakow juz wyznacza nowe standardy w polskiej piłce, typu odrzucanie ofert z zagranicy za swoich najlepszych grajków (Tudor), czy tez tworzenie kominów płacowych dla topowych graczy (Ivi Lopez)

To pierwsze tak średnio patrz Wisła Cupiała, która też nie sprzedawała od razu tylko dopiero gdy naprawdę dostali ofertę, która ich satysfakcjonowała, widocznie Raków takiej nie dostał za Tudora. Z tym drugim no to zgoda, pewnie w Lechu czy Legii dostałby dużo większe pieniądze.

7 godzin temu, Qcin_69 napisał:

Świerczewski jest przecież w c*** bogaty (majątek 8x większy od Drzymały) a Raków to jego dziecko i powód do dumy, czemu niby miałby zrezygnowac? Papszun to co innego, myśle ze jakby dostał ofertę z reprezentacji albo z top5 lig to by odszedl, ale na to się nie zanosi bez duzych sukcesów w Europie.

A czemu ma zrezygnować? Clue jest takie, że gdyby to zrobił to klub upada a nie, że odchodzi już zaraz.

Papszun przecież już był po słowie z Legią i z tego co wiem to wszystko się wysypało w momencie zmian w pionie sportowym tamże.

7 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał:

stadion zawsze można wynająć jak będzie taka potrzeba.

Długofalowa gra na obcym obiekcie w kontekście myślenia o Europie się nie uda.

Godzinę temu, RappaR napisał:

Nie rozumiem sensu Valencii.

Valencii życzę spadku w tym sezonie, bo być może to ich w końcu uwolni od tego właściciela, który jest chodząca tragedią dla klubu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NNajpóźniej za dwa lata Częstochowa przestanie być miastem 200-tysięcznym. Ostatniego grudnia 2021 r. mieszkało tu niespełna 207,5 tys. osób, o prawie 4 tys. mniej niż rok wcześniej.

225 to wiki z 2016 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Qcin_69 napisał:

Budżety klubów - No i znowu, to jest argument w stylu utożsamiania wartości klubów NBA z ich dokonaniami na boisku - Knicks przez dekady jest w top3 najwartościowszych zespołów ligi a rzadko kiedy łapią się do PO nawet. 

Ale co ma wartość klubu do wydatków? NYK przez salary cap wydaje tyle co inni. Gdyby NYK mogło kapitalizować wartość swoją, to gwarantuję Ci, że przeszli by I rundę w tym wieku więcej niż raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, RappaR napisał:

Ale co ma wartość klubu do wydatków? NYK przez salary cap wydaje tyle co inni. Gdyby NYK mogło kapitalizować wartość swoją, to gwarantuję Ci, że przeszli by I rundę w tym wieku więcej niż raz

przecież zawsze można wejść w luxury tax i te najbogatsze kluby często to robią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce mi się cytować ale kilka uwag

Lech wchłonął Amice, przecież to Amica wykupiła Lech, uciekli od długów, nawet w Europie grali na punktach Amici a nie Lecha. Nazwa Kuchenkorz nie wzięła się z niczego.

Lech nie jest towarem eksportowym miasta. Poznań zasadniczo ma sport gdzieś. Gdyby było tak jak w Łodzi (2 kluby na sensownym poziomie rozgrywkowym) to mogłoby być inaczej. Za Pyzalskich Warta miała stadion na Bułgarskiej za 1pln. Gdy Lech miał pretensje to miasto stwierdziło, że stadion jest miejski a Lech ma swój stadion i jak im coś nie odpowiada to można grać we Wronkach.

Trudno się dziwić Zdanowskiek, że wspiera Łodzki Klub a nie klub spod Łodzi (musiałem😁)

W Gliwicach więcej ludzi sympatyzuje z Piastem, ale Piast to tylko Gliwice i jakieś wioski obok. Żabole to fc rozrzucone po całym Górnym Śląsku. W teorii więcej ma Ruch, nie przekłada się to na frekwencję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd jesteś @ptak ale mi jako osobie która nie jest z Poznania miasto kojarzy się m.in właśnie z Lechem i futbolem, koziołkami, z rogalem świętomarcińskim, piękną starówką - piłka jest towarem eksportowym miasta a już tym bardziej zagranicą.Za to pochodzę z Łodzi i mogę stwierdzić jedno, są kibice ŁKS'u i Widzewa i ,,normalsi'' którzy mają dosyć wszystkich tych wojenek a przede wszystkim bazgrołów na nowo wyremontowanych kamienicach za miliony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Raków pod względem intensywności gry, poruszania się zawodników bez piłki to nie jest polski klub. Tam widać zalążek Zachodu. 

Edytowane przez Braveheart22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Sewer napisał:

Nie wiem skąd jesteś @ptak ale mi jako osobie która nie jest z Poznania miasto kojarzy się m.in właśnie z Lechem i futbolem, koziołkami, z rogalem świętomarcińskim, piękną starówką - piłka jest towarem eksportowym miasta a już tym bardziej zagranicą.Za to pochodzę z Łodzi i mogę stwierdzić jedno, są kibice ŁKS'u i Widzewa i ,,normalsi'' którzy mają dosyć wszystkich tych wojenek a przede wszystkim bazgrołów na nowo wyremontowanych kamienicach za miliony.

@ptak chodzi o to że miasto nie daje złamanego grosza na Lecha. Gdzie taki Wrocław dokłada prawie 10 milionów rocznie. I to bez uwzględnienia miejskich spółek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Braveheart22 napisał:

Raków pod względem intensywności gry, poruszania się zawodników bez piłki to nie jest polski klub. Tam widać zalążek Zachodu. 

Mi najbardziej imponuje, że ten walec został zbudowany na zdrowych zasadach, a nie podbieraniu najlepszych graczy z ligi tak jak to robił Cupiał czy chociażby Bayern w Bundeslidze, tam w zasadzie poza Ivim nie na większych gwiazd a kadra jest na tyle równa, że Papszun może swobodnie żonglować składem bez utraty na jakości

Godzinę temu, Sewer napisał:

w Polsce w większości przypadków jest tak, że moda na klub jest wtedy gdy są wyniki, ten Poznań, który tak niby żyje piłką miał Lecha kompletnie w dupie jeszcze na przełomie roku gdzie był problem z zapełnieniem połowy stadionu, to samo jest teraz w Szczecinie pomimo nowego, pięknego obiektu 

dlatego o ile mogę zrozumieć złość na wandalizm i bazgranie po murach, to jednak Łodź na skalę kraju jest czymś unikatowym i te przywiązanie do barw i zainteresowanie meczami bez względu na wyniki wypadałoby docenić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał:

Mi najbardziej imponuje, że ten walec został zbudowany na zdrowych zasadach, a nie podbieraniu najlepszych graczy z ligi tak jak to robił Cupiał czy chociażby Bayern w Bundeslidze, tam w zasadzie poza Ivim nie na większych gwiazd a kadra jest na tyle równa, że Papszun może swobodnie żonglować składem bez utraty na jakości

No fajnie im wychodzi scouting, o czym już bodajże Qcin pisał. Plus potrafią fajnych graczy przekonać, co do tego projektu, a to często nie jest łatwe w naszych warunkach. 

Do tego Papszun (mimo, że nie jest przyjemnym trenerem dla zawodników czy nawet swoich współpracowników) wyciąga z nich to, co najlepsze. 

Brakuje im jeszcze lepszego napadziora i to chyba będzie temat nr 1 na letnie okienko transferowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, fluber napisał:

@ptak chodzi o to że miasto nie daje złamanego grosza na Lecha. Gdzie taki Wrocław dokłada prawie 10 milionów rocznie. I to bez uwzględnienia miejskich spółek 

I to jest zdrowa sytuacja, jedyne na co miasto powinno dokładać to szkolenie młodzieży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Sewer napisał:

I to jest zdrowa sytuacja, jedyne na co miasto powinno dokładać to szkolenie młodzieży.

Nie zgadzam się. Miasto ma promocje więc powinno dokładać a zwłaszcza jak zespół występie poza granicami Polski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, LAF napisał:

Nie zgadzam się. Miasto ma promocje więc powinno dokładać a zwłaszcza jak zespół występie poza granicami Polski. 

Jaka promocja? W polskich realiach klub piłkarski w mieście to żadna promocja, a pompowanie publicznej kasy (oficjalnie i na lewo) plus bandyterka na trybunach plus często powiązana bandyterka narkotykowa     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
32 minuty temu, Grzechu napisał:

Jaka promocja? W polskich realiach klub piłkarski w mieście to żadna promocja, a pompowanie publicznej kasy (oficjalnie i na lewo) plus bandyterka na trybunach plus często powiązana bandyterka narkotykowa     

No to zależy jaki klub to po pierwsze 

Po drugie sporo ludzi przyjeżdża z innych miast / krajów i wydają na lokalne podmioty. 

Edytowane przez LAF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, LAF napisał:

No to zależy jaki klub to po pierwsze 

Po drugie sporo ludzi przyjeżdża z innych miast / krajów i wydają na lokalne podmioty. 

Ale nie w Polsce 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kownacki z kolejną brameczka dla Fortuny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, fluber napisał:

Gdzie taki Wrocław dokłada prawie 10 milionów rocznie. I to bez uwzględnienia miejskich spółek 

Btw, władzom miasta to na rękę. Idealne miejsce do obsadzenia na różnych stołkach "kolesi", przy okazji dorobienia się na boku. A gdyby przyszedł prywatny inwestor z prawdziwego zdarzenia to by szybciutko kurek zakręcił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Grzechu napisał:

plus bandyterka na trybunach plus często powiązana bandyterka narkotykowa     

to tak samo proponuję znieść dotacje na Policję, tam też pracują skorumpowani, powiązani z bandziorami wykolejeńcy 

mało mnie rzeczy w rodzimym sporcie denerwuje jak takie uogólnianie, jestem pewny, że nigdy na żadnym meczu piłkarskim nie byłeś i Cię to w ogóle nie interesuje 

tymczasem kapitalny mecz Ruch-ŁKS na szczycie pierwszej ligi 

---------------

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę, że apka Polsat go gdzie mam Eleven znowu zacina, też tak macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi